U trendu

Turističke atrakcije koje nestaju (1)

Ratovi, zagađenja i širenje naselja kobno utiču na neke od najpoznatijih spomenika ljudske civilizacije ili prirodne lepote koje bi se uskoro mogle nepovratno izmeniti. Ako želimo da ih zapamtimo u postojećem stanju, trebalo bi da ih što pre posetimo. Ipak, ne smemo zaboraviti da su za štetu u nekim slučajevima najodgovorniji baš turisti.

Zabranjeni grad

Palata u središtu Pekinga, gde su punih 500 godina (od 1420. do 1923. godine) živeli kineski carevi, opasno je ugrožena zbog ogromnog broja ljudi koji je posećuju. Iako je nekada bio zabranjen običnim smrtnicima, kroz dom 24 cara sada prođe oko sedam miliona turista godišnje. Ipak, vlasti ne žele da ograniče posete pošto palatu u najvećem broju posećuju Kinezi, koji žele da se upoznaju sa svojom istorijskom baštinom. Kako bi umanjili štetu, arheolozi su pokrenuli veliku restauraciju koja bi trebalo da traje još najmanje desetak godina.

Tadž Mahal

Navala turista ozbiljno ugrožava i jedan od najpoznatijih indijskih simbola, beli mermerni mauzolej koji je u 17. veku svojoj supruzi podigao peti vladar mogulske dinastije. Kroz Tadž Mahal godišnje prođe četiri miliona posetilaca, a spomenik uništava i zagađenje koje se pri tom proizvodi. Iako su nedavno povisili cene ulaznica, odgovorni razmišljaju o potpunom zatvaranju mauzoleja za turiste. Od 1641. građevinu je 20 godina gradilo 200.000 graditelja i umetnika. Krajem 19. veka Tadž Mahal su u potpunosti obnovile britanske kolonijalne vlasti, a šta će Indija učiniti da bi ga zaštitila ostaje da vidimo u narednim godinama.

Vavilonski hram

Grad istorije i legende opasno je ugrožen ratom koji se već godinama vodi na iračkom tlu. Nažalost, obeshrabruju i planovi novih iračkih lidera za mesto gde je 1.700 godina pre Hrista stajao najveći grad na svetu. Pored toga što su stradala u ratnim akcijama, arheološka nalazišta upropastili su američki vojnici, koji su drevne opeke i druge predmete odnosili kao uspomenu ili su na iskopinama sagradili vojne objekte. Arheološki lokaliteti najstarijih naselja na svetu delimično su uređeni i zaštićeni u vreme Sadama Huseina. Uz repliku Vavilonskog hrama na svrgnutog diktatora podseća i mural na kojem je uz legendarnog kralja Nabukodonosora prikazao i svoj lik. Nova vlast, međutim, budućnost Vavilona – opet na veliku žalost arheologa – vidi kao tematski park s novim hotelima i trgovačkim centrima.

Little Green Street

Iako nije u središtu Londona, ovo je verovatno jedna od retkih preostalih autentičnih engleskih ulica iz gregorijanskog doba. Nažalost, zbog dobrog položaja i blizine popularnog Camden-a, stručnjaci strahuju da bi ova četvrt iz 18. veka mogla biti zauvek uništena. U neposrednoj blizini, naime, već se planira gradnja novih zgrada i podzemnih garaža. Glavni problem je što će kamioni i mehanizacija na putu do gradilišta morati da prolaze ulicom širokom samo dva i po metra i što još uvek nisu napravljene studije o tome kako će buka i vibracije uticati na kućice stare oko 220 godina.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.