U novu godinu bez viza (1)

Od 19. decembra u zemlje Šengena putuje se bez viza. Ako razmišljate o novogodišnjem provodu, evo nekoliko predloga koji vam možda mogu pomoći u izboru destinacije u kojoj ćete dočekati novu 2010. godinu. Ostaje vam samo da stavite novi pasoš u džep. Novu 2010. godinu možete dočekati u pravom stilu, slaveći najluđu noć u nekoj od evropskih ili svetskih metropola. Baš zato što je ova 2009. godina za većinu bila stresna i neizvesna, zaslužili ste malo dobrog provoda i odmora od svakodnevnih briga. Putujući, nećete razmišljati o problemima, jer nam nepoznat kraj, ulice i ljudi spontano teraju misli od onoga što inače izaziva stres. Onima kojima je budžet "kraći", predlažemo evropske destinacije, a one koji su za putovanje dugo štedeli ili ih recesija nije dotakla čekaju udaljene, egzotične zemlje.
Ako uživate u grčkom ambijentu, novu godinu možete dočekati u Atini, uz prepoznatljive zvuke buzukija i uvek atraktivni sirtaki, a sve to začinjeno je kosmopolitskom atmosferom višemilionske metropole. Čeka vas lud provod na gradskim ulicama i trgovima ili predivna novogodišnja noć uz muziku i svečanu večeru, možda u hotelu "Titanik" ili nestvarnoj taverni "The Old Stables", u kojoj se ispraća stara i dočekuje nova godina još od 1929. godine. Tu je i Krakov, predivni poljski grad. On je sve češća destinacija za lud i nezaboravan doček nove godine. Opušteni i gostoljubivi meštani, ukusna hrana, kao i veliki broj turističkih atrakcija učiniće posetu Krakovu nezaboravnom. Tu je i izlet u rudnike soli ili poseta jedanom od najpoznatijih koncentracionih logora u Evropi – Aušvicu, koje obavezno treba videti.
Barselona je i uvek uzbudljiva i u mnogo čemu jedinstvena. Ovde možete uživati i u lepoti arhitekture velikog majstora Gaudija, osetiti čaroliju veličine Fudbalskog kluba "Barselona" na stadionu "Kamp nou" i sve to začiniti božanstvenom kapljicom u nestvarnom podrumu pića "Freixenet". U Nemačkoj su predstojeći praznici zaista veliko slavlje. Noći u Minhenu, prestonici Bavarske, okupane su svetlošću miliona sijalica, a dvorci u okolini su kao oni iz najlepših bajki. Berlin je ponovo jedna od onih evropskih metropola čijem šarmu nije lako odoleti. I u ovom fascinantnom gradu nova godina se, po tradiciji, dočekuje na ulicama uz bogat program, ali i u onim intimnijim okruženjima s gastronomskom ponudom za sladokusce, uz reku piva ili mnogo flaša dobrog vina i neizbežnu čašu šampanjca tačno u ponoć.
Pariz, najromantičniji grad na svetu, ne nosi bez razloga taj naziv. Ko god ga je posetio, uvek se rado vraća u njega, a ako ga doživite u vreme novogodišnje groznice, uspomene će biti još življe. Nova godina u Parizu je nezaboravan provod, bilo da poslednje sekunde stare godine odbrojavate na gradskim ulicama ili u nekom od brojnih klubova, hotela i restorana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.