U trendu

Zajedno s decom u zabavnom parku

Slobodno vreme, kojeg nažalost imamo sve manje, provedeno s decom u zajedničkoj igri i druženju predstavlja dragoceno iskustvo, kako za decu tako i za roditelje. Nema boljeg načina da se roditelji i deca druže i bolje upoznaju od trenutaka provedenih u aktivnom odmoru i zabavnim aktivnostima. Ovde vam nudimo nekoliko saveta kako da vaši trenuci provedeni s decom u parku ili nekom zabavnom parku budu što sadržajniji i da se vi i vaše dete što bolje provedete.

  • Šta sve treba uzeti u obzir prilikom planiranja dana u parku?

Neki parkovi su izuzetno veliki i verovatno je da ih nećete moći obići čak i ako imate više od jednog dana za obilazak. Određene vožnje imaju ograničenja i neka druga zdravstvena upozorenja za stanja kao što su problemi s disajnim organima ili srcem. Takođe, kada planirate vožnje u parku, treba uzeti u obzir faktor straha i mogućnost da detetu bude loše.

  • Šta učiniti ako smatrate da dete neće izdržati celi dan u parku?

Isplanirajte popodnevni odmor i vratite se uveče, kada će verovatno biti manje vruće i manje ljudi. Bićete odmorni i moći ćete da uživate u parku u večernjim aktivnostima.

  • Šta možete učiniti pre nego što odete na odmor, a što će pomoći detetu da izdrži dan u tematskom parku?

Budite sigurni da vaša deca imaju udobnu obuću. Ponesite rezervnu odeću da se dete može presvući.

  • Šta možete uraditi čim dođete u park?

Proverite tablu sa savetima i upozorenjima čim uđete u park, kao i one s informacijama o održavanju parada, radnom vremenu i ostalim korisnim obaveštenjima o vožnjama kao što je vreme čekanja, radno vreme, upozorenja o mogućem strahu, visini, dobu dece i zdravstvenim ograničenjima. Ovo će vam osigurati dodatne informacije specifične za taj dan koje će vam pomoći da najbolje iskoristite vreme dok ste tamo.
Čim dobijete kartu i dok ste još svi na okupu, pronađite središnje mesto gde ćete se naći u slučaju da se razdvojite. Zapamtite neke velike, lako prepoznatljive oznake koje pokrivaju veća područja. Budite precizni u dogovoru na kojem ćete se delu tačno naći. Odaberite neku oznaku koju će svi moći da pronađu, po mogućnosti nešto visoko što se može videti iz celog parka.

  • Kako možete detetu omogućiti što prijatniji boravak u parku?

Proverite mogućnost i cenu iznajmljivanja kolica u parku – mnogi parkovi to nude. Čak i ako vaše dete nije koristilo kolica neko vreme, na ovakvom izletu biće dosta hodanja i stajanja, puno više nego u uobičajenom dnevnom rasporedu.
Namažite dete kremom s visokim zaštitnim faktorom. Bićete izloženi suncu veći deo dana. Ukoliko želite da potamniti, činite to postepeno. Opekotine će vam samo upropastiti put.
Ne bi bilo loše poneti i neku igračku za koje je dete vezano. Dobro će vam doći da se njome dete zabavlja dok stojite u redu.
Prilagodite se dečjem tempu.
Vi i vaše dete bićete izloženi prizorima raznih ukusnih poslastica tokom dana, pokušajte da ih smanjite na minimum. Takva hrana se teže vari, a naškodiće telu još i više, s obzirom na hodanje i stajanje celog dana.
U podne je dobro da napravite pauzu i malo se odmorite.
Vodene vožnje bolje je obaviti posle podne, kako biste se malo rashladili, ali ih ne treba praviti pred kraj obilaska parka, da ne biste iz parka krenuli potpuno mokri.
Dajte detetu puno vode u toku dana. To će mu daleko više pomoći tokom vrućeg i napornog dana nego razni napici sa šećerom.
Nemojte nagovarati decu da idu na vožnje za koje kažu da nisu sigurni da ih žele.

  • Kako odrasli mogu uživati u vožnjama za odrasle ukoliko imaju malo dete ili bebu sa sobom?

Jedno od odraslih može sačekati pored s detetom dok se drugi roditelj vozi. Onda se mogu zameniti, i na taj način oboje imaju priliku da iskoristite prednosti vožnje za odrasle.

  • Kako prići kostimiranim likovima u parku?

Maskirani likovi u parku su u kostimima i često im je vidno polje ograničeno, pa se mogu naglo okrenuti i srušiti vaše dete, jer ga uopšte nisu videli. Vodite svoje dete tako da ga maskirani likovi vide.

  • Kako možete pomoći detetu da dobije što više pri susretu sa svojim omiljenim likom iz crtanog filma?

Moguće je da vaše dete juri svako veče da vidi svog plišanog prijatelja na televiziji, ali on može da bude drugačiji uživo. Veća verzija malom detetu može biti zastrašujuća. Dok stojite u redu, razgovarajte s detetom i uverite ga da je susret s njim siguran, čak i ako vidi da neko dete odlazi u suzama. Ukoliko je vaše dete stidljivo, probajte da vi prvi priđete liku i dotaknete ga da bi se dete osećalo sigurnije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar