U trendu

Beverli Hils – tu žive filmske zvezde

Beverli Hils je najlakše opisati kao bajkovitu zemlju predivnih vila, skupih automobila i palmi. Taj deo grada, u kome niko ne šeta pločnicima, gde privatno obezbeđenje patrolira u svojim vozilima i gde je zabranjeno zaustaviti se uz ivicu ulice i fotografisati vile, izgleda kao ostvarenje američkog sna.
Ova četvrt grada površine otprilike pet kvadratnih milja stekla je slavu u rano doba Holivuda, dok su u njemu živele filmske zvezde, moćni producenti i vlasnici studija. Danas više nije tako, a jedina prava zvezda za koju se tvrdi da stanuje tu je Džek Nikolson. Ostali žive ko zna gde, na rančevima i imanjima u raznim državama SAD. Pored vila i parkova, Beverli Hils, koji je okružen Los Anđelesom, poznat je i po ulici u kojoj su snimani mnogi filmovi; naravno, reč je o Rodeo drajvu, ulici butika i prodavnica dijamanata, možda najskupljoj na svetu, u kojoj svoje radnje imaju svi dizajneri koji nešto znače. Teško bi bilo nabrojati ih sve, ali po grandioznosti lokala prednjače Majkl Kros, Prada, Hari Vinston, Šanel, zatim prodavci dijamanata Bulgari, De Bers i Martin Kac.
Od 2003. godine postoji je i ulica Walk of Stule, nešto kao pandan zvezdanoj Ulici slavnih (Walk of Fame) u Holivudu. Radnje jesu skupe, ali kao i u celoj Americi, demokratija je na delu. Svako, ali baš svako, bez obzira na to kako je obučen, može ući u neku od tih glamuroznih radnji i prekopavati po izloženoj robi. U zemlji gde odeća nije jedini indikator bogatstva i gde slavni i poznati dolaze u šoping u običnim farmericama i majici, trgovci nikog neće gledati popreko. Cene su priča za sebe. Verovatno one prave, najbolje kolekcije ne stoje u izlozima, već u posebnim delovima radnji gde imaju pristup samo pravi kupci. U onim ostalim cene su uobičajene, kao i u drugim šoping centrima.
Posebno je interesantan Two Rodeo. To je mala pešačka ulica izgrađena u italijanskom stilu, blizu Zlatnog trougla, kvarta poznatog po vrhunskim restoranima i kafićima, galerijama i antikvarnicama. Praktični Amerikanci, sve u službi lokalnog biznisa, rešili su problem parkinga tako da je prvi sat besplatan, a posle šest sati plaća se samo dva dolara. Na taj način privukli su nove goste i oživeli kvart. Tu se nalazi i "Spago", čuveni restoran kuvarske zvezde – Volfganga Puka, najpoznatijeg austrijskog emigranta posle guvernera Švarcenegera. Mladi Volfgang došao je u Kaliforniju da peče pice i ostvario svoj američki san brzo se obogativši kuvanjem za najpoznatije zvezde šou-biznisa. Od Beverlija ka zapadu i okeanu vode dve glavne saobraćajnice, a bulevari Vilšajr, Sanset i Santa Monika završavaju ili počinju na samoj obali Pacifika, u Santa Monici, prolazeći kroz još neke zanimljive gradove.
Century City je sedište filmske kompanije "20th Century Fox". Gradić je vrlo moderan, s impresivnim oblakoderima duž široke Avenije zvezda, gde se novac može namirisati na svakom uglu. Tu niko ne ide pešice, osim po lepom malom šoping centru Westfield Century. Filmski studiji skriveni su iza visoke ograde, pa se ne mogu videti, a vredi istaći Muzej tolerancije. Kalver siti je deo velikog Los Anđelesa koji se brzo razvija i pretvara iz pospanog predgrađa u prijatno mesto za život i posao; u njemu se nalazi "Sonijev" filmski studio. U centru gradića sve je više galerija, radnji i kafića, a Pozorište Kirk Daglas postaje sve važnije u kulturnoj ponudi grada. Zanimljiv je i Muzej dizajna, umetnosti i arhitekture.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar