U trendu

Holivud: sjaj i glamur filmskog sveta (1)

Teško je reći da li je Njujork ili Los Anđeles glavni grad zabave, najluđe mesto za stanovanje na zapadnoj hemisferi, ili kraće rečeno – središte sveta. Oba grada u svojim vodičima to ponosno tvrde za sebe. Ono što mi smatramo Los Anđelesom u stvari je megalopolis koji se sastoji od stotinak gradova koji imaju prilično samostalnu samoupravu, iako međusobno bukvalno dele ulicu. Najbolje se to vidi u ulici Doheny, koju dele Beverli Hils i Holivud.
Holivud je verovatno najpoznatiji kvart Los Anđelesa; glavni grad zabave i središte filmske industrije, čije se kancelarije nalaze u oblakoderima duž širokih avenija Holivud, Sanset i Santa Monika. Mesto je ime dobilo 1887, kada je bračni par Vilkoks (Wilcox) želeo da stvori hrišćansku zajednicu u kojoj ne bi bilo kockanja i razvrata. Znak Holivuda, poznat iz mnogih filmskih prizora, bio je reklama za prodaju zemljišta i kuća, a u originalu je pisalo Holivud lend (Hollywood land). Deo slova urušen je za vreme neke oluje, ali kako je u međuvremenu znak postao simbol novog gradskog kvarta, popravljen je i ostavljen. Danas se on teško vidi od oblakodera i najlakše ga je uočiti s autoputa, na primer, autoputa broj 10, čiji je pravac paralelan s Holivud Hilsom, gde se i nalazi.
Kada je Sesil B. de Mil (Cecil B. De Mill) snimio prvi holivudski film – "The Squaw Man", u ovom mirnom naselju, označio je početak filmske industrije, bogatstva i skandala, stvorivši Holivud kakav danas poznajemo. Od stare slave ostalo je malo toga. Filmski studiji su ubrzo prerasli u prave gradove, pa su počeli da se iseljavaju iz mesta. Universal je studio odselio u obližnji Berbank (Burbank), 20th Century Fox je nešto zapadnije čak nazvao novi grad po svom studiju – Century City, a Warner se preselio na jug.
Zvezde i bogate filmadžije koji su živeli u Beverli Hilsu, Bel Eru i po kanjonima brda Santa Monika takođe su radije provodili slobodno vreme po dalekim rančevima Montane i Vajominga. Ostale su samo kancelarije i Holivud je postao ružno mesto gde su se turisti kratko zadržavali. Samo su otisci ruku i nogu poznatih u betonu ispred bioskopa Grauman’s Chinese, kao i zvezde duž Avenije Holivud podsećali na slavnu prošlost. Pre nekoliko godina sve je krenulo nabolje. Otkad je sagrađen novi megacentar Hollywood and Highland između istoimenih ulica, i u njemu Kodak Theatre, i dodela Oskara vratila se u grad gde je sve i počelo. Danas je to prijatan kvart u kome se turisti slikaju za nekoliko dolara s brojnim kostimiranim herojima akcionih filmova, a među više od 2.000 zvezda na pločniku možete potražiti onu pravu, zvezdu vašeg filmskog junaka ili holivudske lepotice.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.