U trendu

Meksiko Siti

Prve asocijacije koja vam verovatno padaju na pamet na pomen ovoga grada su gužva, užasan smog i pretrpane ulice 22-milionskog grada. Ipak, danas baš i nije tako. Meksiko Siti je jedna od glavnih turističkih destinacija Severnoameričkog kontinenta. Bogat noćni život, odlični restorani i veoma bogata muzejska ponuda čine da ovaj grad danas bude veoma poželjno turističko odredište. Stari problemi, na primer, kriminal na ulicama i sitni džeparoši? Situacija je danas mnogo bolja, ali ipak svoje dragocenosti držite na oku i pazite na svoje novčanike, naročito u metrou. Saobraćaj? Stanje je manje-više isto – gužva i popriličan metež. A šta je sa smogom i zagađenim vazduhom ? E, tu je situacija dramatično bolja; danas u Meksiko Sitiju možete disati skoro normalno.
Meksiko Siti su osnovali Asteci 1325. godine pod imenom Tenochtitlán. Danas je to grad s najvećim brojem stanovnika na svetu (preko 22 miliona), a i najstariji grad i grad na najvećoj nadmorskoj visini na Severnoameričkom kontinentu (nadmorska visina od preko 2.200 metara). Ovaj grad, kulturni, politički i finansijski centar Meksika, hrabro gazi u 21. vek, ali duboko poštujući svoje astečke korene.
Iako ovaj prenatrpani grad zauzima ogromnu površinu, ono što predstavlja glavne turističke atrakcije i čini njegovo istorijsko jezgro je veoma kompaktna celina i laka za snalaženje. Centro Histórico je srce i duša Meksiko Sitija. Tu se nalaze glavni gradski trg i mnoge turističke znamenitosti. A ukoliko vam treba predah od buke i užurbanosti grada, skoknite do Alameda Central-a, koji se nalazi u blizini i jedan je od najpopularnijih gradskih parkova. Bosque de Chapultepec je najveći gradski park i pravi odmor za oči i sva čula. Ovaj ogromni park ima i svoj dvorac iz 14. veka, kao i niz muzeja, među kojima je najpopularniji Nacionalni antropološki muzej.
Na svom putu do Bosque de Chapultepec-a sigurno ćete proći i kroz Zona Rosa, glavnu turističku šoping zonu, prepunu hotela, restorana, prodavnica i barova i jednu od najfrekventnijih gradskih celina. La Condesa i La Roma su najbučniji kvartovi grada, pretrpani kafićima i barovima. Tu možete pronaći i mnoštvo malih galerija, tradicionalnih kantina i malih restorana. Ukoliko želite da vidite kako živi bogatiji sloj Meksiko Sitija, posetite Polanco, koji se nalazi severno od Bosque de Chapultepec. To je miks stambene i komercijalne četvrti, s mnogo butika i prodavnica. Ujedno, to je najbolje mesto za šoping u Meksiko Sitiju, naravno, ako to sebi možete priuštiti. Coyoacán je kvart u kom je smeštena meksička intelektualna elita. Tu možete videti Frida i Diego’s Casa Azul, elegantne kuće i prelep trg.
Nacionalna kuhinja Meksika predstavljena je mnogobrojnim restoranima. Današnja meksička kuhinja je spoj tradicionalne kuhinje preevropskog tipa s evropskim uticajem, koji je stigao sa španskim osvajanjima. Poslednja decenija nam donosi evoluciju, ono što se danas u Meksiku zove nueva cocina mexicana (nova meksička kuhinja). Reč je o kombinaciji tradicionalnih sastojaka i modernog načina kuvanja. Nasuprot tome, mnogobrojni restorani služe hranu spremljenu na način kako je to rađeno u periodu pre španskog osvajanja. Tu možete uživati u starim jelima posluženim na tradicionalan način i spremljenim onako kako se to radilo pre mnogo decenija, kuvanjem ili pečenjem.
Meksiko Siti je poznat kao opasan grad. Mada je danas stanje nešto povoljnije nego ranijih godina, obratite pažnju na sledeće stvari. Nikada ne zaustavljajte taksi na ulici. Koristite samo sitio taksije, odnosno taksije koji koriste taksi stajališta, ili taksije koje vam pozove hotelsko ili restoransko osoblje. Većina turista je u principu sigurna na gradskim ulicama, ali da biste izbegli da budete žrtva lopova i džeparoša, ne nosite nakit i skupe satove. Ako to već činite, vodite računa na ulici. Takođe, u prepunom metrou ili autobusima vodite računa o novčanicima i kamerama, posebno kada je prvi ili petnaesti u mesecu – to su dani isplate zarada i tada su džeparoši mnogo aktivniji.
Grad je poznat i po velikom aerozagađenju. Kada stignete u Meksiko Siti, prvo treba da vodite računa o nadmorskoj visini. Biće vam potrebno nekoliko dana da se aklimatizujete, pa u tom periodu morate piti više vode, a bićete i pospani nekoliko dana. Pored ovoga, u periodu aklimatizacije probajte da ne konsumirate alkohol. Aerozagađenje je najveće od sredine novembra do januara, a najmanje u septembru i oktobru. Osobe s respiratornim problemima treba da izbegavaju duge šetnje ulicama i da ograniče svoje zadržavanje na otvorenom.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.