U trendu

Venecija – gondolom na karneval

Venecija je grad živopisnih laguna i gondola, koji je cilj mnogih putnika krajem svake zime.

Ko misli da se melanholija i vedrina isključuju, još nije bio na karnevalu u Veneciji. Dok veo magle lebdi iznad grada laguna, prva jutarnja svetlost obavija velelepne palate. A uskim uličicama kreće se reka ljudi pod šarenim maskama, u kostimima najrazličitijih boja i modela – ovoj tajanstvenoj čaroliji teško da iko može odoleti.

Deset dana pre katoličkog praznika Pepeljava sreda na venecijanskim ulicama, trgovima i palatama počinje veselje. Ispod maski kriju se ne samo Venecijanci već i turisti iz celog sveta, koji uživaju da se na nekoliko dana upuste u novu životnu priču. U gondolama i na uličicama jedinstvenog grada tada vlada pravi metež!

Karneval u Veneciji ima svoju tradiciju. Prvi put se u pisanim spomenicima pojavljuje 1094. godine. Tada je nastao običaj da se nekoliko dana uoči uskršnjeg posta narod opusti i zabavi. Vekovima se menjao početak karnevala, pa je jedno vreme počinjao čak u oktobru, ali u 19. veku, pod vlašću Austrijanaca, Venecijancima nije bilo do veselja. Srećom, 1979. godine karneval je ponovo oživeo, što je razlog više da se ovaj romantični grad poseti i upozna! Pored paste, pice i drugih tipičnih italijanskih specijaliteta, karneval u Veneciji nudi vam i Frittelle – u ulju prženo testo, kao i Galani, odnosno, Crostoli – fritirano pecivo.

Šta bi bio karneval u Veneciji bez maski? Prave ih prema istorijskim podacima ne bi li izgledale autentično i bogato se ukrašavaju, uglavnom ručno.

Sveže voće i povrće u Veneciji može se kupiti na pokretnim tezgama, jer su poznate gondole poslužile dovitljivim Venecijancima kao male zelene pijace.

Trg svetog Marka je srce Venecije. Uokviruju ga Crkva svetog Marka, zvonik i Duždeva palata. Mnoštvo golubova na ovom trgu je tipičan prizor iz Venecije. Gondola je klasično prevozno sredstvo. Cene je i tamošnji stranci i turisti, ali nije predviđena samo za romantične. Iz Velikog kanala pruža se prelep pogled na Crkvu Santa Maria della Salute i na mnogobrojne slikovite kućice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)