Astronomi potvrdili: K2-18b je planeta koja ispunjava SVE uslove za kolonijalizaciju!

Upamtite naziv K2-18b jer se radi o planeti za koju su astronomi izjavili da ispunjava SVE uslove za život.

Oko svoje matične zvezde, na udaljenosti od 111 svetlosnih godina od Zemlje, planeta orbitira u zoni u kojoj bi bilo spektakularno naći bilo kakvu drugačiju planetu osim onih čiju površinu prekrivaju stene.

Osim toga, velika je verovatnoća da na njoj vladaju uslovi u kojima je moguće postojanje okeana, odnosno pijaće vode. Do ovakvog otkrića došli su astronomi sa Univerziteta u Teksasu, koristeći podatke koje je svojim posmatranjima svemira prikupla Južna evropska opservatorija (ESO), navodi Independent.

Da li bi na toj planeti moglo da bude vode ili ne, osim u položaju orbite oko zvezde, zavisi od toga da li planeta ima dovoljnu masu i o kakvoj matičnoj zvezdi je reč.

Sigurno je da planeta ima atmosferu, a pošto kruži oko zvezde klasifikovane kao crveni patuljak, to znači da po svoj prilici ima i uslove za vodu.

Time se dolazi se do zaključka da je na njoj moguć život. Crveni patuljci su, inače, zvezde čije mase iznose između 8 i 57 odsto mase Sunca.

„To što smo uspeli da izmerimo masu i gustinu K2-18b je genijalno. Ali to što smo uspeli da pritom otkrijemo još jednu planetu bilo je čista sreća, ali i podjednako uzbudljivo“, izavio je vođa projekta iz Montreala Rajan Kloutje.

Jedina razlika u odnosu na Zemlju, onoliko koliko se za sada zna o planeti „b“, je to što je nešto veća od Zemlje.

Postoji mogućnost da je čak reč i o vodenoj planeti, potpuno ili uglavnom prekrivenom okeanom, ali sa ledenim pokrivačem na površini.

Takav je, na primer, Jupiterov satelit Evropa, koji je Artur Klark još pre skoro pola veka predvideo i iskoristio u svojoj trilogiji o „Odiseji u svemiru“, piše B92.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike