najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Cene, pametni telefoni, tableti…potiskuju računare

Isporuke ličnih računara (PC) u svetu su u trećem kvartalu smanjene 7,7 odsto, a istraživačka kompanija Gartner smatra da su njihovoj slabijoj prodaji doprinele više cene usled jačanja vrednosti dolara, ali i sve popularniji tableti i smatfoni.

Proizvođači ličnih računa su u trećem tromesečju isporučili 73,7 miliona računara, u poređenju sa 79,8 miliona jedinica iz istog perioda lane, navodi se u izveštaju Gartnera. Uvođenje novog Majkrosoftovog operativnog sistema “vindouz 10” imalo je minimalnog uticaja, jer je većina nadogradnji (upgrades) realizovana na postojećim PC-jevima a ne na novim, prenela je njujorška agencija “Blumberg”.

Slabija isporuka ličnih računara, koja je usledila posle pada od 9,5 odsto iz prethodnog kvartala, odraz je konstantnih izazova sa kojima su suočeni proizvođači PC-jeva, budući da se sve veći broj kupaca odlučuje za pametne telefone i tablet računare.

Snažan dolar je, takođe, uticao na podizanje cena računara u inostranstvu, navodi njujorška agencija.

“Globalno tržište PC-ijeva se susrelo sa povećanjem cena od oko 10 odsto u ovoj godini zbog velike aprecijacije američkog dolara prema lokalnim valutama”, izjavio je analitičar Gartnera, Mikako Kitigava.

Po podacima Gartnera, kineska kompanija Lenovo i dalje drži vodeću poziciju na globalnom tržištu PC-ijeva, sa udelom na tržištu od 20,3 odsto. Lenovo je u trećem kvartalu isporučio 15 miliona kompjutera, za četiri odsto manje u odnosu na isti period lane, dok su isporuke američke kompanije Hjulit-Pakard pale četiri odsto, a Dela porasle za skromnih 0,5 odsto.

Izveštaj Gartnera je objavljen u turbulentnim vremenima za ovu industriju, pošto bi Hjulit-Pakard narednog meseca trebalo da bude podeljen u dve kompanije, dok je Del u pregovorima o spajanju sa kompanijom EMC Korporejšn.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike