Danas se obeležava Dan bezbednosti na Internetu

Dan bezbednosti na Internetu obeležava se danas u organizaciji evropske Insejf mreže, s ciljem promovisanja sigurnijeg i odgovornijeg korišćenja onlajn tehnologije i mobilnih telefona, posebno kod dece i mladih širom sveta.

Bezbedniji dan na Internetu se ove godine obeležava pod sloganom „Odigraj svoju ulogu za bolji Internet“.

Foto: Beta

Foto: Beta

Evropski zavod za statistiku Evrostat je, najavljujući ovaj događaj, objavio da je prošle godine jedan od četiri korisnika interneta u Evropskoj uniji (EU) imao problem u pogledu bezbednosti na mreži.

„Udeo korisnika interneta u EU koji su doživeli određene bezbednosne probleme na mreži- poput virusa, zloupotrebe ličnih podataka, finansijskih gubitaka ili pristupa dece veb stranicama sa neprimerenim sadržajem, 2015. godine iznosio je 25 odsto“, navodi se u izveštaju, objavljenom na zvaničnom sajtu Evrostata.

Drugim rečima, 75 odsto korisnika nije imalo nikakvih problema.

Zbog straha u pogledu bezbednosti na netu, pojedini korisnici mreže u EU izbegavaju da određene aktivnosti obavljaju preko interneta.

Tako, gotovo jedan od njih pet lani nije kupovao onlajn (19 odsto), ili nije koristo elektronsko bankarstvo (18 procenata), a 13 odsto nije koristilo bežični internet preko mobilnog uređaja van kuće.

Zemlje u kojima su bezbednosni problemi najčešći su Hrvatska (42 odsto), Mađarska (39), Portugalija (36), Malta (34) i Francuska (33 procenata). Najmanje problema imali su korisnici u Češkoj (10 odsto), Holandiji (11), Slovačkoj (13) i Irskoj (14 odsto), navodi se u istraživanju Evrostata.

Najčešći problem za korisnike interneta u 2015. bili su virusi ili neka druga vrsta kompjuterske infekcije (crv ili trojanski konj), a s tim problemima, koji uzrokuju gubitak podataka i vremena, lani se suočilo 21 odsto korisnika mreže u EU.

Najveći procenat korisnika koji su „zakačili“ virus na mreži bio je u Hrvatskoj (41 odsto), zatim u Mađarskoj (36), Portugaliji (33), Francuskoj (29), i Bugarskoj i Malti sa po 28 procenata).

Nasuprot tome, najmanje problema sa zarazom kompjutera, ispod 10 procenata, imali su Holanđani (6,0 odsto), Česi (8,0) i Slovaci (9,0).

U poređenju sa 2010. godinom, u svim zemljama, osim u Hrvatskoj, pao je udeo korisnika koji su zbog računara zaraženih virusom ili nekom drugom infekcijom izgubili podatke ili vreme.

Najveći napredak, kada je smanjenje zaraze računara u pitanju, od 2010. do 2015. godine registrovala je Slovačka, koja je taj postotak oborila za 38 procentnih poena – sa 47 odsto u 2010. na 9,0 odsto u 2015, a slede Bugarska (-30 procentnih poena) i Letonija (-24 procentnih poena).

Kada je reč o izbegavanju nekih internet usluga iz sigurnosnih razloga, onlajn kupovinu najviše izbegavaju Rumuni (35 odsto), Šveđani (34), Portugalci (33).

Usluge internet bankarstva zbog straha u pogledu bezbednosti ne koristi 27 odsto Nemaca, 26 odsto Portugalaca i 24 odsto Italijana.

Od bežične konekcije na internet van svog doma najviše strahuju Holanđani (22 odsto), Letonci (22) i Španci (20 odsto), navodi se u izveštaju Evrostata.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Oznake