U trendu

Hardware – Čišćenje ventilatora

Ako imalo poznajete računarski hardver, onda sigurno znate da je svakom računarskom sistemu preko potrebno hlađenje. Uglavnom, ovu potrebu hardware-a zadovoljavamo minijaturnim ventilatorima.

Postoje dva osnovna ventilatora, onaj za hlađenje celog kućišta računara (montiran na zadnjoj strani kućišta), i onaj koji se montira direktno na glavnu procesorsku jedinicu. Pored ova dva, danas se možemo susresti sa ventilatorima na svakom koraku. Pa tako imamo ventilatore koji su zaduženi za hlađenje tvrdih diskova, ventilatore za procesore grafičkih kartica, fioka itd.

Vremenom, pošto se radi o sklopu sa pokretnim (okretnim) delovima, ventilator može da vam „zariba“, tj. da ispadne iz funkcije. Šta uraditi kada vam bilo koji ventilator „zariba“?

Kada primetite nepravilan rad ove komponente, verovatno ćete pokuštai da ga nečim „pogurate“, recimo olovkom ili pincetom, što će u prvi mah biti efikasno. Ali, kasnije, ni olovka vam neće pomoći. Na svu sreću, ventilatori su u suštini zasnovani na jednosmernim elektromotorima (bez obrtnog magnetnog polja), što ih čini veoma žilavim i otpornim na eventualna pregrevanja (u slučajevima kada ih mehanički blokirate, zaustavite okretanje).

Pa šta je onda uzrok ove smanjene funkcije ventilatora? Odgovor je, prašina, veliki neprijatelj elektornike, koja je sklona zagrevanju.

Znači, sve što je potrebno jeste da propisno očistite ventilatore. Većina venitalora sa jednosmernim elektromotorom na zadnjoj strani ispod zaštitne nalepnice ili poklopca poseduje svojevrsni čep od gume, koji pokriva zadnji kraj osovine na kojoj su montirane lopatice ventilatora. Potrebno je pažljivo skinuti nalepnicu, a zatim i gumeni čep, te kapnuti samo kap koštanog ulja ili ulja za podmazivanje šivaćih mašina.

Kada ga podmažete, postavite ga u vertikalni položaj (osovina vertikalno, lopatice horizontalno) i priključite na kompjutersko napajanje, kako biste pokrenuli ventilator i bolje ga podmazali. Neka se tako vrti neko vreme. Ovo će ga gotovo sigurno „oživeti“.

Dodatno, suvom krpom očistite celu osovinu i podmažite je, a četkom za prašinu dobro iščetkajte lopatice ventilatora. Nakon svega, vratite sve na svoje mesto, postavite ventilatore u odgovarajuća ležišta i možete da nastavite svoj svakodnevni rad.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.