U trendu

Izrael uvodi PDV za globalne internet trgovce

Poreska uprava Izraela saopštila je da uvodi porez na dodatu vrednost (PDV) na prodaje koje globalne internet kompanije ostvaruju na izraelskom tržištu, a ta promena bi mogla da pogodi multinacionalne divove kao što su Gugl, Amazon i Fejsbuk.

Pre ove nove direktive, prihodi stranih kompanija od prodaje u Izraelu bili su oporezovani samo ako su proizvodi bili domaće proizvodnje, prenosi agencija AFP.

Međutim, sa aktuelnim trendom digitalizacije trgovine, poreska uprava sada kaže da će strana kompanija sa „permanentnim prisustvom“ u Izraelu biti u obavezi da se registruje kao domaća firma i kao takva oporezuje – čak i ako je njena delatnost zasnovana onlajn.

Israelska standardna stopa PDV-a je 17 odsto.

Današnje saopštenje dolazi u trenutku najnovije globalne inicijative za zapušavanje poreskih rupa u svetlu skandala „Panamski papiri“, koji je otkrio kako su ofšor firme korišćene za skrivanje bogatstva.

Ipak, kako navodi francuska agencija, čini se da je nova direktiva poreske uprave u suprotnosti sa deklarisanim ciljevima izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da ta zemlja postane svetski tehnološki centar prijateljski za poslovanje.

U saopštenju poreske uprave navedeno je da će međunarodne kompanije koje u svojim prodajnim aktivnostima posebno ciljaju izraelske kupce biti podložne plaćanju  novog poreza.

Poslanik Joav Kiš, koji je bio lobiran da podrži predlog da se strane korporacije ubuduće oporezuju po istim stopama kao domaće firme, kaže da novi propis nije rešenje.

„Ideja o ‘permanentnom prisustvu’ kao kriterijumu će verovatno dovesti do zatvaranja lokalnih ispostava tih korporacija „, kaže Kiš, član Netanjahuove stranke.

Na drugoj strani, istaknuti društveni aktivista Tomer Avital pozdravio je nov propis kao pobedu, navodeći da na svom Fejsbuk profilu će sada „državna kasa s pravom dobiti puno novca“, prenosi AFP.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike