Japanski proizvođač ekrana za smartfone otpušta 30 odsto radnika

Kompanija „Japan Displej“ saopštila je danas da će ugasiti 3.700 radnih mesta, što čini oko 30 odsto njene radne snage, pošto je ovaj proizvođač ekrana za pametne telefone zabeležio gubitak u prošlom kvartalu.

Navodeći da na tržištu vlada žestoka konkurencija, kompanija iz Tokija je precizirala da će ugasiti 3.500 pozicija u pogonima u inostranstvu i još 240 radnih mesta u Japanu, prenosi agencija AFP.

Očekuje se da će otpuštanje, koje obuhvata gotovo 30 odsto od ukupno 13.100 radnika, doneti kompaniji godišnju uštedu od 50 milijardi jena (455 miliona dolara).

„Japan Displej“, nastao 2012. godine spajanjem odeljenja za proizvodnju LCD ekrana kompanija Hitači, Tošiba i Soni, zaostaje za svojim stranim rivalima, pošto se ova industrija okrenula novim tehnologijama.

„U ovakvom okruženju, Japan Displej ima višak proizvodnih kapaciteta koji predstavljaju značajan teret za fiksne proizvodne troškove kompanije. Zato je kompanija utvrdila da mora da reformiše svoj proizvodni sistem, kako bi ga prilagodila tržištu koje se menja i smanjila nivo fiksnih troškova“, navodi se u saopštenju. Današnje saopštenje dolazi nakon što je kompanija uknjižila neto gubitak od 31,5 milijardi jena u tromesečju april-jun, što je skoro tri puta više od gubitka zabeleženog u istom kvartalu prošle godine, dodaje francuska agencija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike