Nije naučna fantastika: DNK otkriva i LIK ubice!

Nije u pitanju naučna fantastika, naučnici i forenzičari uveliko rade na tome da iz bioloških tragova „izvuku” izgled izvršioca ili žrtve zločina.

U strahovitoj detonaciji eksplozivne naprave, postavljene u terensko vozilo „tojota rav 4”, u Beogradu je nedavno likvidiran Siniša Milić (45). Ubistvo je izvršeno na Autokomandi, usred dana, a mediji su izvestili da je reč o još jednom u nizu obračuna kriminalnih klanova. Forenzičari su obavili detaljan uviđaj, uključujući i pokušaj da se dođe do bioloških tragova osoba koje su postavile eksplozivnu napravu ispod džipa.

Nije poznato da li su uspeli u tome, ali DNK analiza spada u one metode kojima tužilaštvo i policija postižu mnogo, ili se od njih mnogo očekuje. Analiza genetskog zapisa u kriminalistici je toliko napredovala da forenzičari danas, na primer, prilikom pretresa stana u kojem su boravili begunci od zakona, u roku od jednog dana mogu da utvrde ko je u njemu boravio. Naravno, uz preduslov da su pronađeni biološki tragovi na predmetima kao što su čaše, daljinski upravljač, nameštaj i drugi, i ako u evidencijama postoji DNK određene „bezbednosno interesantne” osobe, s kojim se mogu uporediti.

(Milan Galović, Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike