Pentagon Majkrosoftu dodelio ugovor od 10 milijardi dolara

Pentagon je kompaniji Majkrosoft dodelio ugovor od 10 milijardi dolara o „cloud computingu“ („računarstvu u oblaku“) za daljinsko skladištenje tajnih podataka.

Za ovaj veliki projekat, nazvan „Zajednička odbrambena infrastruktura“ (Joint Enterprise Defense Infrastructure, JEDI), licitirale su vodeće kompanije u oblasti tehnologije – Majkrosoft, Amazon, Oracle i IBM.

Oracle i IBM su eliminisani ranije tokom procesa, ostavljajući Majkrosoft i Amazon da se bore medjusobno za ovaj kompjuterski ugovor.

Trump je u julu rekao da će administracija „nadgledati“ proces dodeljivanja. On je često kritikovao Amazon i osnivača Džefa Bezosa, koji je takodje vlasnik Vašington posta. 

Državni sekretar SAD za odbranu Mark Esper sam je sebe razvlastio od odlučivanja o ovom kompjuterskom ugovoru jer je njegov sin zaposlen u firmi koja je bila ponudjač.

Ovaj sistem će skladištiti i obradjivati ogromne količine tajnih podataka, omogućavajući američkoj vojsci da koristi veštačku inteligenciju kako bi ubrzala svoje planove i borbene sposobnosti.

Majkrosoft se još nije oglasio, a Amazon je saopštio da je iznenadjen odlukom.

Prema julskom izveštaju istraživačke kompanije Gartner, Amazon drži skoro 48 odsto tržišta za skladištenje u oblaku, a na drugom mestu je Majkrosoft sa oko 16 odsto.

Tokom prošle godine, Majkrosoft se pozicionirao kao prijatelj američke vojske, isporučivši joj tehnologiju uprkos pritisku zaposlenih. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.