Planetarne rezonance verovatno uzrok poplava na Balkanu

Foto: Hermann/Pixabay.com

Grupa međunarodnih eksperata tvrdi da su, osim klimatskih promena, za poplave na Balkanu verovatno odgovorne i “planetarne rezonace”, sadržano je u novoj studiji objavljenoj u časopisu Sajens.

Tim stručnjaka – Lisa Štader, Dim Coumou, Vladimir Petukov, Stefan Petri i Stefan Ramstorf, u toj studiji pokušavaju da objasne uzorke katastrofalnih poplava koje su pre dve godine pogodile područje celog Balkana – uništile brojne kuće, useve i odnele na desetine života.

Kako naglašavaju u studiji, Balkan je pogodio ciklon tipa Vb, koja je s Mediterana donela ogromne količine oborina, a verovatno je povezana s planetarnim Rosbijevim talasima.

“Analize dnevnih prolećnih padavina nad Balkanom otkrivaju značajne trendove povećanja. Tvrdimo da su u povećanim rizicima od poplava na Balkanu ulogu imali i dinamički procesi”, tvrde naučnici.

Kako kažu, takva planetarna rezonanca zabeležena je leto 1997. u Evropi, a ponovila se pre dve godine i na Balkanu.

Rosbijevi talasi nastaju zbog rotiranja Zemlje, a zapravo se radi o poremećajima u pretežno zapadnom strujanju umerenih geografskih širina. Pojavljuju se na visinama od približno pet kilometara.

Na severnoj Zemljinoj hemisferi uzrokuju snažno krivudanje struje vazduha koja se kreće od zapada prema istoku i donosi promene vremena.

(Tanjug)

Ostavite komentar