najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Novosti u poslovanju Google: Stvaranje nove holding kompanije dovodi do promene imena?

Američka kompanija Gugl (Google) najavila je iznenađujuću izmenu svoje strukture poslovanja i kreiranje holding kompanije Alfabet (Alphabet) koja će obuhvatiti mnoge od njegovih filijala i odvojiti osnovno poslovanje na internetu od novih poduhvata kao što su automobili s autopilotom.

Potez Gugla protumačen je kao pokušaj kompanije da se fokusira na kreativne i ambiciozne projekte, što su investitori pozdravili, pa su akcije Gugla jutros skočile sedam odsto na 708 dolara, prenosi Rojters.

Nova struktura će Volstritu pružiti bolji uvid u poslovanje i investicije Gugla u razne projekte.

Planirana restruktura poslovanja slična je onoj koju su sprovele kompanije „Berkšir Hatavej“ i Dženeral elektrik, u kojima centralna jedinica brine o finansijama, dok se relativno nezavisne podružnice fokusiraju na specifične oblasti.

Gugl će u novoj strukturi pod svojim kišobranom zadržati svoj pretraživač, Gugl mape i Jutjub. Akcije Gugla će automatski postati akcije Alfabeta, a izvršni direktor Gugla Leri Pejdž postaće izvršni direktor Alfabeta.

Funkciju Pejdža preuzeće dugogodišnji zvaničnik Gugla Sundar Pičai, koji je do sada bio zadužen za podružnice Android i Hrom. Suosnivač Gugla Sergej Brin postaće predsednik Alfabeta.

Analitičari veruju da će potez Gugla biti praćen dodatnim strukturnim promenama u kompaniji u budućnosti.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike