Put do bržeg interneta vodi preko 4.425 satelita

Put do bržeg interneta vodi preko neba – to je ideja koja stoji iza namere američke kompanije za istraživanje svemira „Spejs iks” da u orbitu lansira 4.425 satelita. Firma u vlasništvu milijardera Ilona Maska, inače vlasnika „Tesla motorsa”, zatražila je dozvolu američkih vlasti za slanje u svemir većeg broja satelita nego što ih sada ukupno kruži oko naše planete. Iako se u zahtevu za dozvolu ne pominje cena ovog poduhvata, prema proceni osnivača kompanije, poznate po ambiciji da organizuje privatne svemirske letove, trošak bi bio najmanje 10 milijardi dolara.

Plan je da prvo bude lansirano 800 satelita koji bi poboljšali pristup globalnoj mreži u SAD, Portoriku i na Devičanskim ostrvima. Kada sistem bude u potpunosti razvijen, trebalo bi da pokrije i ostale delove planete i da obezbedi brzinu interneta od jednog gigabajta u sekundi. Satelitska mreža trebalo bi da bude svemirska alternativa optičkim kablovima i drugim zemaljskim načinima umrežavanja. Sateliti bi se nalazili na visini od 1.150 do 1.325 kilometara iznad Zemlje, svaki od njih bio bi veličine prosečnog automobila sa težinom od oko 400 kilograma.

Iako „Spejs iks” već ima prototipe ovakvih satelita koje se sprema da lansira sledeće godine, do ostvarenja zamisli o slanju 4.425 letelica u orbitu, prema pojedinim mišljenjima, proći će cela decenija.

Ideja da internet signal dolazi sa neba već dugo je san istaknutih milijardera koji zarađuju od razvoja novih tehnologija. Tako je osnivač „Majkrosofta” Bil Gejts, uz novčanu podršku saudijskog princa, sredinom devedesetih godina prošlog veka pravio planove o korišćenju satelita za širenje internet signala, ali je trošak od devet milijardi dolara bio prevelik čak i za takve bogataše.

„Spejs iks” je inače poznat po lansiranju satelita za račun države i privatnih firmi, kao i po isporukama pošiljki koje Američka svemirska agencija šalje Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Poletanje raketa ove kompanije na čekanju je od septembra kada se dogodio incident u kojem je uništena 62 miliona dolara vredna raketa „falkon 9” kao i izraelski komunikacijski satelit koji je trebalo da pošalje u svemir. Obnova letova planirana je za sledeći mesec.

(A. M., Politika)

Ostavite komentar

Oznake