najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Samsung povlači tri miliona mašina za veš

Posle fijaska s „pametnim telefonima“ koji se pregrevaju i pale, korejski Samsung, jedan od vodećih svetskih proizvodjača kućnih uredjaja, dobio je danas nov udarac: američke vlasti su najavile povlačenje skoro tri miliona Samsungovih veš-mašina posle nekoliko izveštaja o povredama, uključujući slomljenu vilicu, usled „preteranih vibracija“.

Pre mesec dana taj južnokorejski proizvođač je povukao s tržišta širom sveta milione svojih „pametnih telefona“ „Galaxy Note 7“ zbog misterioznog problema od kojeg se baterija telefona pregreva i pali. Ta kompanija je sasvim prestala da proizvodi taj model uređaja, a procena je da će je taj debakl koštati 5,3 milijarde dolara.

Samsung je danas objavio da će povlačenje njegovih mašina za pranje veša obuhvatiti SAD i Kanadu, mada tamo nije bilo prijava povreda.

Ta kompanija je 2013. godine povuka s tržišta u Australiji mašine za pranje veša zbog problema sa strujom koji je bio uzrok požara. Samsung je vlasnicima tih mašina nudio popravku, ali ne i povraćaj novca ili zamenu za drugi uredjaj, iako je tako propisano australijskim zakonom.

Najnovijem povlačenju mašina prethodili su višenedeljni pregovori Samsung i vlasti SAD povodom prijava da bubnjevi nekih modela veš mašina mogu izazvati toliko jake vibracije, da su se neke mašine raspale.

Samsung su letos u Teksasu, Indijani i Džordžiji tužili kupci mašina za pranje koje su, kako su rekli, „eksplodirale“ tokom rada.

U današnjem saopštenju Odbor SAD za bezbednost potrošačkih proizvoda (U.S. Consumer Product Safety Commission) navodi 733 slučaja „prekomernih vibracija“ mašina za veš Samsunga i devet izveštaja o povredama, uključujući jednu slomljenu vilicu i jednu povredu ramena.

Samsung je objasnio da taj problem nastaje kada se posteljina ili drugi kabasti predmeti centrifugiraju previsokom brzinom. U saopštenju ta firma kaže da u SAD radi s trgovcima i vlastima da bi obavestila potrošače o tom problemu.

Ta kompanija vlasnicima nudi mogućnost izbora između besplatne popravke i popusta za kupovinu nove mašine za pranje veša. Potrošačima koji su u poslednjih 30 dana kupili neispravan model, nudi se puna nadoknada.

S tržišta se povlače 34 modela mašina u koje se veš ubacuje odozgo, proizvedenih od 2011. do ove godine. Koštale su između 450 i 1,500 dolara.

Samsung je jedan od vodećih svetskih proizvođača kućnih aparata, „pametnih telefona“ i drugih tehnoloških proizvoda, uključujući baterije i memorijske čipove.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike