Uskoro enegija iz nuklearne fuzije?

U situaciji u kojoj je fosilnih goriva sve manje, a fisioni nuklearni reaktori proizvode radioaktivni otpad, sve je veća potreba za novim energetskim izvorima, koji će uz to biti i ekološki čisti.

Projekat na kome se radi decenijama jeste nuklearna fuzija, koja bi obezbedila neograničene količine potpuno čiste energije. Primer za ovakvu vrstu reakcije jesu procesi koji se odvijaju u zvezdama, i zahvaljujući kojima ova nebeska tela proizvode tolike količine energije. Suprotno od fisije, u kojoj se atomi cepaju na lakše čestice, u fuzionoj reakciji se lakše čestice spajaju, pri čemu se takođe oslobađa energija.

Naučnici iz Univerziteta u Sijetlu i Nacionalne laboratorije za fiziku u Tenesiju nedavno su objavili da su možda uspeli da otkriju tajnu isplative nuklearne fuzije, i naprave minijaturni reaktor koji je, u periodu od nekoliko milijarditih delova sekunde, uspeo da proizvede temperaturu jednaku onoj na Suncu. Mini-reaktor, veličine kao dve šoljice za kafu, zasnovan je na fenomenu koji se zove sonoluminiscencija, pri čemu se u posudi ispunjenoj acetonom izazivaju oscilacije kojima se postiže spajanje atoma vodonika.

Iako rezultati ukazuju na prvi uspešni fuzioni reaktor, eksperiment treba da bude potvrđen i proveren u nekoliko nezavisnih naučnih institucija, da bi se sa sigurnošću potvrdila vest koja dolazi iz Sjedinjenih Država.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.