najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Zakerbergovo ćutanje o cenzuri na „Fejsbuku”

Da li Mark Zakerberg, osnivač i direktor „Fejsbuka”, izbegava raspravu o odgovornosti te društvene mreže za sadržaj koji objavljuje? Za urednika vodećeg norveškog dnevnika „Aftenposten”, odgovor na to pitanje je, bez sumnje, potvrdan. Ovaj novinar sa čijeg naloga je uklonjena, pa nakon bure javnosti vraćena fotografija nage devojčice u begu od napalm bombi u Vijetnamskom ratu, smatra da prvi čovek „Fejsbuka” treba da prizna da je najmoćniji urednik na svetu, a ne da se krije iz „kompjuterskih algoritama”.

U otvorenom pismu Zakerbergu, ovaj norveški novinar imao je tri primedbe. Prva je u vezi sa spornom fotografijom iz Vijetnamskog rata, za koju je želeo da i „Fejsbuk” shvati da je istorijski dokument, a ne golotinja. Druga namera bila mu je da pismom pokrene širu raspravu o tome da je mreža najveći distributer vesti i sadržaja. I dok je ta dva nauma uspeo da ostvari, u trećem – da se u diskusiju uključi i sam Zakerberg i da prizna da „Fejsbuk” nije samo internet platforma, već i medijska kuća – još uvek nije uspeo.

Rasprava o odgovornosti najmnogoljudnije društvene mreže za (ne)objavljene sadržaje, pokrenuta cenzurom fotografije napalm devojčice, stigla je do najvišeg menadžmenta, ali se prvi čovek kompanije nije oglašavao. Kako primećuje „Gardijan”, u svim javnim raspravama o moći „Fejsbuka”, Zakerberg je izostajao.

(A. M., Politika)

 

1 komentar
  1. mmm

    ta fotografija je objavljena u vreme tog rata,ja sam bila devojka i sećam se dobro te fotografije!Fejsbok tada nije bio ni u najavi ne znam da li se Mark i rodio tada.A sada je on za nešto odgovoran a pre 40 godina se moglo ,ceo svet je video tu fotografiju i to je bila prekretnica i tada su intenzivirali kraj tog suludog rata između Amera i Rusa.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike