najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zbog piraterije im preti 6 godina zatvora

Danska policija uhapsila je dvojicu muškaraca za koje se sumnjiči da su upravljali stranicama povezanima sa open-source programom Popcorn Time. Dva domena, Popcorntime.dk i Popcorn-time.dk sada su ugašeni, ali njihove kopije na Wayback Machineu pokazuju da su one bile samo informativne stranice i da nisu nudile materijale koji krše autorska prava niti bilo koju verziju Popcorn Timea. Obe stranice upozoravale su svoje korisnike o potencijalnom kršenju autorskih prava.

Muškarci su optuženi za “distribuciju znanja o tome kako steći ilegalne sadržaje na internetu”, prenose mediji. Obojica su priznali krivicu za ta dela. Distribucija informacija smatra se ozbiljnim kršenjem danskog zakona o autorskim pravima, pa bi oni mogli da dobiju zatvorsku kaznu od šest godina.

Sličan slučaj već se dogodio u Velikoj Britaniji, gde je utvrđeno da su stranice koje su nudile skidanje Popcorn Timea učestvovanju u kršenju autorskih prava. Engleski Visoki sud naredio je blokiranje niza stranica zbog tog razloga. Međutim, u tim slučajevima stranice su nudile skidanje Popcorn Timea, dok u ovom danskom slučaju to nije tako.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike