U trendu

Bez klanova unutar društva!

Nekada se može desiti da vas neko iz vaše „ekipe“ iznervira. Onda se vidite s nekim drugim iz društva i, frustrirani, sočno izogovarate osobu koja vas je iznervirala. Ovakva situacija se svakome može desiti i, mada ogovaranje nikada nije za pohvalu, ako vam se ovako nešto samo ponekad desi, nije ni za osudu. Međutim, postoji i „teža varijanta“ – s jednom drugaricom ogovarate drugu, s drugom ogovarate treću, s trećom onu prvu, s četvrtom petu… Praktično, osim kada se skupi cela ekipa, vaše druženje s prijateljima svede se na ogovaranje odsutnih prijatelja i vi manje-više pravite klanove unutar društva, klanove koji su svi pomalo neprijateljski nastrojeni jedni prema drugima, ili bar uvek spremni za sočnu partiju ogovaranja. E, takvo ponašanje je već veoma loše. Zbog čega?

Kao jedno, zbog toga što je ogovaranje samo po sebi veoma ružno. Nisu majke i bake nekada uzalud učile decu: „Ako nemaš ništa lepo da kažeš, najbolje je da ne kažeš ništa!“ Ogovaranje, u veoma umerenim količinama, može da vam pomogne da izbacite iz sebe nakupljenu frustraciju (mada za to postoje i mentalno i fizički zdraviji metodi, recimo, optrčite nekoliko krugova oko svoje zgrade). U većim količinama, ogovaranje samo stvara netrpeljivost prema prijateljima i preosetljivost na svaku sitnicu. Počne takmičenje u tome ko će koga žešće da „ispljuje“, pa samo lovite greške i manje lepe postupke sopstvenih prijatelja koje ćete kasnije, preuveličane, prepričati drugim prijateljima. Ne zvuči baš kao neko lepo druženje, niti kao pravo prijateljstvo, zar ne?

Pored toga, ako vam je glavna zanimacija da stvarate klanove unutar sopstvenog društva (i još se osećate kao da ste iznad svih, jer manipulišete svima), sasvim je moguće da će se ostalima iz društva smučiti da im kvarite prijateljstva – i da će se u jednom trenutku svi klanovi udružiti i biti protiv vas. Uskoro, to društvo bi moglo ponovo da postane vedro i prijateljski nastrojeno, kao što je i nekada bilo – samo što će imati jednog člana manje, a vi ćete ostati sami.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.