U trendu

Bez samopouzdanja zbog zadaha iz usta

Mnogo je razloga koji nekog mogu navesti da oseća manjak samopouzdanja. Jedan od neprijatnijih je kada imate loš zadah iz usta – osećate se odbojno, ni drugima ne prija vaše društvo, da i ne spominjemo da bi moglo da se radi i o nekoj infekciji koja se razvija.
Nedostatak lične higijene ume da bude prilično odbojan, a kad se nekome oseća iz usta, prva asocijacija jeste da ne pere zube. Ukoliko neprijatan zadah potiče jednostavno od toga što neko nije oprao zube, rešenje je jednostavno – pranje zuba i čišćenje usne šupljine, što se bez ikakve mudrosti može obaviti četkicom za zube i pastom.
Neko bi mogao da primeti da je to malo teže izvesti dok ste u školi, a ne možete pola dana da provedete u školi a da ništa ne pojedete. Međutim, to nije toliko teško izvesti, samo zaista malo ko ima naviku da u školu ponese četkicu i pastu za zube – a zašto ih ne biste nosili? Zato što bi vam se smejali? Ako će neko da vam se smeje jer redovno perete zube, mišljenje te osobe možete da ignorišete.
Ima onih koji problem zadaha iz usta rešavaju žvakaćim gumama ili pepermint bombonama. Međutim, pored toga što se radi o samo privremenom rešenju, ono može i da vam odmogne. Naime, nije redak slučaj da neprijatan zadah iz usta zapravo potiče od problema sa želucem – a problematičan želudac slabo podnosi pepermint, pa se onda zadah, kad prođe dejstvo peperminta, pojača.
Šta da radite? Zaista vam samopouzdanje padne na nulu kad se neko odmakne od vas zbog vašeg zadaha iz usta. Kao što smo rekli, redovno perite zube; ako treba, i u školi. I ne zaboravite da prilikom pranja zuba istrljate i jezik, jer se i na njemu zadrži gomila bakterija. Pijte dosta vode, jer time uklanjate deo štetnih bakterija iz usne šupljine, a može da pomogne i ako pijete nezaslađeni zeleni čaj.
Ništa od toga ne pomaže? Idite kod zubara, jer bi neprijatan zadah iz usta mogao da potiče od pokvarenog zuba (to već nije samo pitanje samopouzdanja već i kompletnog zdravlja, jer infekcija iz usne šupljine može da se proširi i na još neki deo organizma – recimo, problemi sa srcem ili upala pluća mogu da krenu od nelečene infekcije usne šupljine). A ako ni to ne pomogne, ako je s vašim zubima, desnima i kompletnom usnom šupljinom sve u redu, idite kod lekara opšte prakse koji će vas onda poslati dalje, moglo bi da bude da imate problema sa želucem.
Ukoliko imate neprijatan zadah iz usta, to nije za zanemarivanje – nekad se radi o nedostatku higijene, i vrlo brzo utvrdite da se zaista radilo o tome jednom kad počnete redovno da perete zube i čistite usnu šupljinu, ali se nekad radi i o infekciji koju bi što pre trebalo sanirati. A jednom kad to rešite, kad vam beli zubi zablistaju i nestane neprijatnog zadaha, moći ćete ponovo da se osetite sigurno i da lepim osmehom privučete mnoge.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.