U trendu

Bez vikanja zbog tehnoloških igračaka

Tehnološke igračke kao što su mobilni telefon i MP3 plejer mogu da budu veoma korisne, kao i prijatne, ali i da vas dovedu u situaciju da se ponašate i nepristojno i neprijatno – recimo, kad zbog njih vičete. Sigurno ste nekad bar videli takve situacije.
Neko ide ulicom ili sedi u društvu, istovremeno razgovara mobilnim telefonom i pri tom viče, bilo zato što ne zna da se dobro čuje i bez vikanja, bilo zato što je signal slab. Ili, neko sedi u društvu, istovremeno sluša muziku sa MP3 plejera, i kad god ga neko nešto pita ili nešto hoće da kaže, viče, zaboravljajući da on/ona ne čuje dobro zbog muzike sa MP3 plejera, ali da ostali nemaju taj problem i da im vikanje smeta.
Kad vidite nešto takvo, sasvim je moguće da vam padne na pamet da je osoba koja se tako ponaša nepristojna, kao i da poželite da se sklonite od nje. Ko bi još želeo da bude blizu osobe koja viče? I to nije čak da viče zato što ima zdravstveni problem pa zato ne čuje, već slabo čuje zbog muzike koju sama sebi pušta? Ili viče u mobilni telefon, zaboravljajući da je na javnom mestu i da je svi čuju?
Uz pomoć mobilnog telefona i MP3 plejera možete sebi da napravite svoj mali, prijatan svet, i to gde god da se nalazite, možete da komunicirate s vama dragim osobama i da slušate omiljenu muziku. Međutim, ne treba zaboraviti da ste, ako ste na javnom mestu, na javnom mestu – ako ste na nekom trgu, to što ste sebi pustili omiljenu muziku ne pretvara taj trg u vašu sobu. A to znači da se treba ponašati u skladu s pravilima pristojnosti koja važe na javnim mestima. Takođe, ne treba zaboraviti ni da je nepristojno da vičete na ljude – ako ih ne čujete zbog MP3 plejera, zaustavite muziku dok ne završite s razgovorom.
Uživajte u onome što mobilni telefon i MP3 plejer mogu da vam pruže. Ali, pokušajte i da ne zaboravite na pravila pristojnosti – između ostalog, potrudite se da vas ove tehnološke igračkice ne navedu na to da nepotrebno vičete, jer u suprotnom rizikujete da u svom malom svetu koji stvarate puštanjem omiljene muzike budete sami, nakon što se svi sklone od vašeg vikanja i od toga da više slušate muziku nego ono što imaju da vam kažu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.