U trendu

Da li ste zlopamtilo?

Vašoj drugarici se dopada vaš dečko – otkako ste to saznale, ne govorite više s njom. Vaš ortak je "muvao" vašu devojku pre dve godine i vi mu to i dalje niste oprostili. Neko vam se nečim zamerio i vi to godinama pamtite, možda se osvetite, a možda i ne, ali svakako ne opraštate. Ukoliko se prepoznajete u ovakvom opisu, verovatno ste svesni da ste zlopamtilo. Pored toga što su zlopamtila po pravilu prilično nepopularni u društvu, štete sopstvenoj sreći na svaki mogući način i znatno manje uživaju u životu od onih koji umeju da oproste.
Jeste, to što ćete da se nadurite na nekoga i što će osoba koja vas je povredila biti i sama prilično povređena nakon što odbijete svaku dalju komunikaciju s njom može vas nakratko učiniti srećnim i zadovoljnim – ali samo nakratko. Posle toga vratićete se u svoje uobičajeno "jao onome ko mi stane na put" zlovoljno raspoloženje. To i nije baš zabavno i teško da možete da uživate u takvom raspoloženju – možete da sažaljevate sami sebe ili da sami sebe vidite kao opasnu osobu s kojom se ne treba kačiti, ali teško da možete zaista da uživate.
Zapravo, sve što zlopamtilo pokazuje svojim reakcijama jeste da je veoma nezrela osoba koja ne ume da reši probleme i kojoj je izuzetno teško da krene dalje kad nešto negde zapne. Život je takav da je neizbežno da bar nekad nešto zapne – što vam je lakše da krenete dalje, to bolje po vas; manje ćete gubiti vreme i energiju na ono što ne možete da promenite.
Ukoliko ste zlopamtilo, razmislite o tome da to promenite – zbog sebe; vi ćete se bolje osećati ako više ne budete zlopamtilo. Posvađali ste se s nekim, neko vam je nešto ružno uradio? Učinite sve što možete da popravite štetu koja vam je naneta, ali nemojte se zadržavati na ljutnji na tu osobu. Skrenite joj pažnju na to da vas je povredila i da smatrate da njen postupak nije u redu, svakako, ali joj i oprostite i nastavite sa svojim životom.
Da ne bude zabune, to što ćete nekom oprostiti što vas je povredio ne znači i da morate na to da zaboravite, već samo da sebe više nećete mučiti ljutnjom zbog nečega što je u prošlosti i što ne možete da promenite. Ako zaključite da sa tom osobom ne možete da imate dobar kontakt ni komunikaciju, nemojte se više družiti s njom – ali ne zato što ste besni na nju, već zato što iz takvog druženja ni vi ni ta osoba ne možete ništa lepo da dobijete.
Jednom kad naučite da ne budete zlopamtilo, videćete koliko je lakše da se usredsredite na pozitivne stvari u svom životu, da se radujete i da budete srećni. Svakako, to je bolje nego da tri godine budete ljuti na drugaricu koja vam je rekla da vam je ružna frizura, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.