U trendu

Da li vas proganjaju? (1)

Povremeno je na televiziji moguće videti emisije o onima koji opsesivno proganjaju neku zvezdu ili neku drugu javnu ličnost. Takve stvari se dešavaju, ali žrtve opsesivnog proganjanja najčešće nisu zvezde, već sasvim obični ljudi – to se može desiti i vama.
Ako se pitate ko bi pa baš vas proganjao, ima nekoliko mogućih odgovora. Osoba koja proganja najčešće je bivši dečko ili bivša devojka; nešto ređe se dešava da vas proganja neko s kime ste nekoliko puta izašli, a ne shvata da je među vama gotovo; još ređe se dešava da vas proganja neki poznanik, a u najmanje čestim slučajevima osoba koja vas proganja vam je u potpunosti nepoznata – neko je iz nekog razloga postao opsednut vama i počeo da vas ganja gde god stigne.
Opsesivno proganjanje može da postane veliki problem – osoba koja vas na takav način proganja može da postane opasna po vašu bezbednost, pa i po vaš život, i zato ne bi trebalo olako odbaciti ako osećate nelagodu kad se radi o nekoj osobi. Čest je komentar žrtava proganjanja, onih koje završe u bolnici (srećom, barem su preživele), da im se od početka činilo da u ponašanju te osobe ima nešto čudno, ali nisu obratile pažnju. Zato, obratite pažnju i ne oklevajte s reakcijom!
Sad, evo i malo praktičnih podataka i objašnjenja. Nije uvek lako prosuditi da li vas neko samo malo previše gnjavi, ili je to već prešlo u opsesivno proganjanje. Opsesivno proganjanje se obično definiše kao ponašanje koje navede razumnu, mentalno zdravu osobu da se uplaši, iznervira, da se oseća kao da joj prete ili je zastrašuju. Pošto ova definicija baš i nije najpreciznija, postoji i duže objašnjenje.
Jedan od faktora je da je žrtva razumna osoba – da li bi se bilo koja razumna osoba osetila nelagodno nakon takvog-i-takvog ponašanja? Tu je i repetitivnost; da bi nešto spadalo u opsesivno proganjanje, neprijatna situacija/ponašanje mora da se desi više nego jednom. Bitno je i da li vi to ponašanje vidite kao neku opasnost po sebe (bez obzira na to kakve su stvarno namere te osobe), da li se radi o situacijama/ponašanju koje biste lako mogli da izbegnete (recimo, tako što nećete prolaziti baš tom ulicom), kao i da li ste osobi koja vas proganja rekli da prestane i da vam njeno ponašanje smeta. Ima onih, naročito devojaka, kojima je žao da direktno kažu da im neko ponašanje smeta, što onaj koji ih opsednuto proganja može da shvati kao dopuštenje da nastavi sa svojim ponašanjem.
Za slučaj da kasnije morate na sudu ili pred nekim drugim da dokazujete da vi niste želeli da se taj koji vas proganja tako ponaša prema vama (koje god da je to ponašanje bilo koje vas je uznemirilo), dobro je da pred trećom osobom direktno kažete onome ko vas proganja da niste zainteresovani, da vam takvo ponašanje smeta i da ih zamolite da prestanu s tim.
Sutra pročitajte koja sve ponašanja spadaju u opsesivno proganjanje i šta učiniti ako ste žrtva proganjanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.