U trendu

Da vas ne iskoriste u vezi (1)

Strah od toga da ne budete iskorišćeni u ljubavnoj vezi nije redak. Najčešće se „povuče“ od kuće i, ako s njim ne izađete na kraj, može vam upropastiti svaku mogućnost da uživate u vezi, bilo tako što ćete se bojati da uopšte uđete u vezu, bilo tako što ćete u vezi stalno biti u grču da vas voljena osoba zapravo ne voli, već samo koristi.
Ovaj strah može da postoji i kod devojaka i kod momaka. Nekad nastane tako što vas kod kuće brižni roditelji upozoravaju na to da se čuvate momaka jer „hoće samo jedno“ (nekad vam ne kažu šta je to jedno, a nekad vam kažu da momci samo hoće da seksualno iskoriste devojke), da „čuvate čast“, to jest, da ne dopustite momku da vas nagovori na seks (i to vam ponavljaju toliko često da poverujete da dečaci samo to žele), da se čuvate devojaka jer su prevrtljive i šmizlice i samo iskorišćavaju muškarce (uglavnom koriste muški novčanik, ali iskorišćavaju muškarce i na druge, nedefinisane načine). Roditelji ovo kažu u nameri da vas zaštite, ali teško da baš svi momci ili sve devojke mogu da budu sebične i koristoljubive osobe.
Ne mora uvek da se radi o tome da su vam roditelji nešto direktno rekli. Ukoliko su vaši roditelji u lošim odnosima, pa slušate majku koja se žali da ju je vaš otac upropastio, najbolje joj godine života uzeo, samo je iskoristio, ona rinta, a on se samo izležava, ili oca kako se žali da je vaša majka beskorisna i samo troši njegov teško zarađeni novac, ili već slične priče, vi ćete i nesvesno steći uverenje da u muško-ženskim odnosima to tako ide, da neko tu nekoga obavezno koristi. Postoji i ona tužna situacija kada u vašoj sopstvenoj porodici svi iskorišćavaju vas – vaša sestra ili vaš brat su porodični mezimci, a sve obaveze se svaljuju na vas i uvek ste vi za sve krivi, nesposobni ste za bilo šta, nikakve vajde nema od vas… Tada je lako steći uverenje da biste i u eventualnoj ljubavnoj vezi samo bili korišćeni, jer vas ionako koristi kako ko stigne.
Sutra pročitajte o tome kako da izbegnete da u vezi budete iskorišćeni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.