Eksplozija mobilnog

Mobilni telefon je stvarno zgodna stvarčica. Možete da telefonirate kad god hoćete (skoro, pošto mreža povremeno ima problema), uvek mogu da vas nađu (što je zgodno samo ako volite da uvek mogu da vas nađu; s druge strane, nije tako teško ni isključiti mobilni), možete da šaljete i primate simpatične SMS poruke… Simpatična i korisna stvarčica. Nije ni čudo da jako volite svoj mobilni, samo da li i vaš mobilni voli vas, ili će vam neljubazno eksplodirati u ruci i poslati vas u bolnicu?

Bez obzira na pomalo šaljiv ton ovog teksta, ne šalimo se u vezi s eksplozijom. Od kada je jedna dvadesetčetvorogodišnja Finkinja dobila poprilične telesne povrede i završila na bolničkom lečenju nakon što je njen mobilni telefon eksplodirao, sve je više zabrinutih. Proizvođač tog mobilnog je „Nokia“; oni tvrde da je do nesreće došlo ne zbog njihovog aparata (koji je ova devojka ispustila na pod, a eksplodirao je onda kada je ponovo pokušala da ga napuni), već zbog jeftine zamene originalne baterije.

Uprkos ovom pravdanju, čula su se i upozorenja da na tržištu postoje i telefoni čija originalna baterija nema zaštitu od kratkog spoja. Takve baterije mogu da se zagreju i do 130 stepeni Celzijusa, tako da mogu da se zapale, pa i da eksplodiraju. Baš tako: izgleda da ima mobilnih telefona koji vam mogu „iz čista mira“ eksplodirati u ruci, iako ste se pridržavali uputstava proizvođača i nabavili sve originalno i sa svim mogućim dozvolama.

Za sada, bar kad je reč o „Nokia“ modelima, kao potpuno sigurne pokazale su se baterije za modele Nokia 3210, 3310 i 3330. Stručnjaci kažu da je tek kad se baterija temeljno ispita, moguće utvrditi da li je snabdevena potrebnom zaštitom ili ne. Zato se planira da se ubuduće koristi poseban znak raspoznavanja ovakvih baterija, specijalan hologram. Do tada, pa, da li ste zaista sigurni da vam je mobilni neophodan? Možda da ipak malo „iskulirate“ i budete povremeno nedostupni (to jest, kad niste u blizini običnog stacionarnog telefona, koji makar nikad ne eksplodira)?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.