Fiksna proteza ne smeta prilikom ljubljenja

Niko nije baš oduševljen kada čuje da će morati da nosi fiksnu protezu, a neke bojazni u vezi s njom su i da će se postati neprivlačan/neprivlačna osobama suprotnog pola, kao i da će proteza smetati prilikom ljubljenja. Za ove strahove razloga nema.
Fiksna proteza je danas prilično uobičajena stvar. Dobro, ne dopada vam se što je nosite – još ako vas dobar deo života na raznorazne načine koriguju (te bolesni ste od ovog, pa od onog, pa idete na vežbe za korekciju ovog ili onog), možete se, u trenutku neraspoloženja, osetiti kao neko čudovište – a svakako ćete se pitati i kada će se raznorazne korekcije već jednom završiti. Setite se da je to za vaše dobro (da, znamo da vam to stalno govore), znajte da ćete posle fiksne proteze imati jako lepe zube – i budite sigurni da će i to proći.
Da se vratimo temi: da li vas fiksna proteza čini neprivlačnim? Nimalo, naročito ako zbog nje ne izgubite samopouzdanje. Tu vam može pomoći jedan trik: nemojte o protezi razmišljati kao o sredstvu kojim se kod vas koriguje neka nepravilnost, već kao o nekoj vrsti nakita. Ima onih koji koriste nakit za zube ili pirsing na jeziku, zar ne? Razmišljajte o protezi na taj način – kao o ukrasu – pa ćete osetiti da to nije ništa ružno.
Što se fiksne proteze i ljubljenja tiče, ni to nije neki problem. Povremeno postoje faze u nošenju proteze kad vas cela vilica boli, pa vam i nije do ljubljenja, ali te faze nisu baš tako česte, a i tada vam poljupci i uživanje s voljenom osobom mogu skrenuti pažnju s bolova. Izuzev toga, jedino što eventualno može da zasmeta jeste ako vam dečko ili devojka snažno pritisnu usnu baš preko proteze. To može da vas zaboli, ali se takva stvar izuzetno retko dešava i sasvim je dovoljno samo da zamolite dečka ili devojku da budu malčice nežniji.
Može da bude prilična gnjavaža nositi fiksnu protezu, ali u ljubavnom životu ona nimalo ne smeta – osim ako vam se ne dopadne neko ko toliko pojma nema ni o čemu da ne zna ni šta je to, a takvu osobu možete uputiti da se malo raspita unaokolo da se ne bi blamirala neznanjem o potpuno normalnoj i uobičajenoj stvari.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.