U trendu

„Izazov – 48 sati“: Nova stravična igra vrti se na Fejsbuku, čuvajte svoju decu

Među mlađim generacijama se pojavila nova igrica koja je prestravila sve roditelje, a zove se „Izazov – 48 sati“ i trend je koji kruži Fejsbukom. Pravila igre ohrabruju dete da pobegne od kuće i nestane na dva dana. Ovaj bolesni viralni trend takođe daje dodatne poene za svaku objavu na društvenim mrežama dok deteta nema. Poželjno je, znači, da roditelji i prijatelji budu van sebe i da objavljuju zabrinute poruke i mole za pomoć kako bi pronašli svoje dete.

Kada ispune zadatak, deca se vraćaju kući, a roditelji srećni što im je dete živo, prelaze preko svega. Slične bolesne igrice su se pojavljivale u zapadnoj Evropi i pre nekoliko godina, pa je tako prethodnica ovakvih igrica 2015. godine imala naziv „Igra 72 sata“, u kojoj su deca nestajala na period od 72 sata.

Jedna majka iz Severne Irske progovorila je za medije o svom iskustvu. Njeno dete je sa još jednim iz komšiluka napustilo naselje u kom je živelo i pronađeni su 55 sati nakon nestanka u potpuno drugom delu grada.

– Bila sam prestravljena, plašila sam se da će nastradati, da će ih neko oteti, prodati, silovati… Njima je sve bilo smešno, nisu osećali ni trunku žaljenja. Kad je policija privela moje dete i kad su ga dovezli kući, videla sam objave selfija iz policijskog automobila – prepričala je zabrinuta majka.

Žena je tada shvatila da je cela situacija deo nečega mnogo većeg – bizarne igirice, koja kruži među mladima na internetu.

– Moje dete je imalo samo 14 godina i nije shvatilo kolikoj se opasnosti izložilo. Treba nešto da se pokrene i da se deca trgnu da ne budu deo takvih bizarnih i opasnih stvari – priča dalje majka odbeglog deteta.

Kako prenose mediji u Srbiji, sve više tinejdžera opsednuto je ovom igricom.

– O tome se ne priča jer roditelji ćute o tome da im je dete bežalo od kuće. Sve počinje tako što klinci dobiju zadatak da pobegnu od kuće na 48 sati, a pobednik je ko izdrži duže. Poželjno je da roditelji i prijatelji budu van sebe i da objavljuju zabrinute poruke i mole za pomoć kako bi pronašli svoje dete, jer im to u igrici daje dodatne poene. Neki se vrate nakon jednog dana, neki tek nakon što roditelji angažuju policiju, ali kad se vrate uglavnom kažu da su imali ljubavnih problema, a mama i tata onda mole policiju da se sve zataška – kaže izvor upoznat za detaljima ove bizarne igre.

Psiholog Branka Tišma kaže da ova igra datira još od 2015. godine, pa je imala malu pauzu a sada je opet u trendu. Po njenim rečima djeca se upuštaju u ovakve izazove da ih drugari ne bi nazivali kukavicama.

– Oni su u tim godinama kada im je zanimljivo da se čikaju i provociraju. zato deca pristaju na ovaj izazov, kako bi drugovima pokazali da se ne plaše. Roditelji moraju da prate svoje dete i da reaguju na svaku promenu u ponašanju, a posebno ako im deca do dugo u noć ostaju za kompjuterom – kaže Tišma.

Dodala je da ovu opasnost dodatno pogoršava činjenica da drugovi begunca nikada ne otkrivaju, ni razloge zašto je on pobegao i gde se nalazi.

4 komentara
 1. ANDREJ

  Mobilni telefoni,lap topovi,svi ti „epohalni“ pronalasci,imaju svoju pozitivnu i svoju negativnu stranu.Deca vise ne citaju cak ni onu obaveznu skolski lektiru.Kao zacarani idu ulicama,voze se gradskim prevozom…ali za sve to vreme,oni netremice gledaju samo u svoj mobilni telefon.Oni vise nisu svesni,ni gde idu,ni sta rade (uglavnom nista).Stvar postaje veoma ozbiljna,nasi tinejdzeri se nalaze u stalno velikoj opasnosti.Kako ce se cela stvar sa tim mobilnim telefonima,fejsbukom i ostalim glupostima zavrsiti…koliko vidim,ne zna niko.!!!

 2. Anonimni

  ovo je strasno

 3. Miki

  Šta fali na igricu bolje deca da na vreme nauče nešto pametno umesto što sede u udobnim domovima, ovo im je samo predpriprema za surov život što ih čeka.Bolje i ovo nego li da piju pivo ili igraju igrice na kompu i nek vide kako izgleda kad si beskućnik i nemaš krova nad glavom kakav je to život kada moraš da se sam snalaziš i gde će pišaš i gde ćeš da kakiš pa posle će shvatiti koliko znači da imaš krov nad glavom a neka deca su nezadovoljna samo zato što im nisu kupili telefon od 600€.Ako je dobro vaspitano kako da se ophodi s ljudima nebi trebalo u nikakvu opasnost da zapadne, ako zna od kakvih da se kloni.

  1. Anonimni

   Bolesniji komentar nisam cula

Napišite komentar