Joj, boli me!

Da pubertet donosi mnoge glavobolje, znate i sami. Nekad su to i bukvalno glavobolje; nekad najrazličitiji mogući problemi, uglavnom povezani sa „divljanjem“ hormona. Pubertet sa sobom donosi (za devojke, naravno) i menstruaciju – takođe bolno pitanje. Nekad i veoma bolno, nažalost, bukvalno.

Čudno, ali istinito: nemaju svi razumevanja za bolne menstruacije. Majke uglavnom imaju; međutim, dešava se da, recimo, nastavnici (ili, još čudnije, nastavnice) baš i nemaju – nije nemoguće čuti reči tipa: „Opet ti tvoji ženski problemi“, ili: „Pa i tvoja majka ima menstruaciju, ali da li je propustila da radi po kući zbog toga?“ Na stranu povremeno nastavničko nerazumevanje, koje uglavnom i nije tako teško rešiti (žalite se roditeljima, pa oni to rasprave, ili donesete lekarsku potvrdu protiv koje nastavnici ne mogu ništa); bolna menstruacija ume prilično da zagorča život. Može vas naterati da propustite nastavu (dobro, to i nije tako loše, ali bi lepše bilo da se u to vreme zabavljate, a ne da se previjate od bolova), trening ili probu (to već i nije tako lepo), ili izlazak. Sve zbog bolova koji vam ne daju da se maknete. Šta se tu može uraditi?

Menstruacije nekad prestanu da budu bolne same od sebe, kada se hormoni malo stabilizuju (da, znamo, ima srećnica kojima nikad nisu ni bile bolne). U međuvremenu, može da pomogne čaj od nane (smiruje stomak), kao i stavljanje nečeg toplog (ne vrelog, to će vas opeći!) na stomak (to opušta stomačne mišiće). Ako imate mačku i ona vam legne na stomak dok vas boli, dopustite joj to – i te kako pomaže (samo ne pokušavajte da je naterate da to učini, pošto su mačke poznate po tome što rade samo ono što hoće onda kad hoće).

Ukoliko ništa od ovoga nije dovoljno, potražite lekarski savet. U nekim slučajevima, dobićete lekove za umirenje bolova (nemojte se same igrati doktora, jer možete napraviti priličnu štetu – recimo, mada baralgin stvarno smiruje bolove, usput oštećuje bubrege), ili će vam lekar, nakon nekoliko različitih pregleda i testova, prepisati hormonsku terapiju (nije preporučljivo za veoma mlade devojke, ali je nekad jedino rešenje).

Bilo kako bilo, mada je nekad najbolje jednostavno stisnuti zube, trpeti bol i sačekati da prođe, ukoliko su vam menstruacije zaista jako bolne, nemojte to činiti. Ako vas jako boli, a čajevi i grejanje uopšte ne pomažu, ne oklevajte da potražite lekarsku pomoć – moguće je da imate ozbiljniji hormonski poremećaj i da su vam savet i pomoć lekara neophodni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.