Kad devojci nedostaje samopouzdanje

Skoro u svakom odeljenju nađe se devojka koja je bučna, vesela, nekad čak i agresivna – i koju, uz to, smatraju „lakom devojkom“. Takva devojka često će imati gomilu ljudi oko sebe, ali vrlo malo stvarno bliskih drugarica. Te njene bliske drugarice (često to bude samo jedna drugarica) boleće to što je njihova prijateljica „laka devojka“; boleće ih to što njihovu dragu prijateljicu iza leđa ogovaraju skoro svi i nazivaju je nimalo lepim imenima, a najviše će ih boleti jer znaju da je njihova prijateljica zapravo veoma dobra osoba i da je samo jako, jako nesigurna.

Tu nesigurnost i nedostatak samopouzdanja može biti veoma teško primetiti, osim ako ste bliska prijateljica „lake devojke“. Ona se ponaša agresivno, bučna je, puno se smeje u društvu, često menja seksualne partnere – kako onda „provaliti“ da joj jako nedostaje samopouzdanje? Upravo po takvom prenapadnom ponašanju, kojim ona pokušava da sakrije koliko se nesigurno oseća.

Ovakva devojka pokušavaće da stekne samopouzdanje čestim menjanjem seksualnih partnera; ona nema poverenja ni u sebe ni u dečake sa kojima se zabavlja, smatra da zapravo nimalo ne vredi kao osoba i da je jedini način da je dečaci vole taj da spava s njima. Ono što ovakva devojka propušta da uvidi jeste to da je dečaci neće voleti zbog onoga što pristaje da čini, niti će je ceniti ni poštovati – samo će kratko vreme biti s njom i otići dalje. Ona će ponovo biti sama i uplašena i sve više uverena da je bezvredna.

Ako je vaša drugarica ovakva, pokušajte da joj pomognete. Pokušajte da joj podignete samopouzdanje time što ćete joj iskreno reći da mislite da je super osoba i navesti joj neke njene vrline. Može da bude od velike pomoći ako od bliske prijateljice čuje koje su joj vrline. Takođe, pokušajte i da joj blago kažete da to što radi (to što je „laka devojka“) nije u redu i da se time izlaže velikoj opasnosti, kao i da uopšte nije neophodno tako se ponašati da bi zaslužila nečiju ljubav. Dečaci koji od nje žele „samo jedno“ ionako je nisu vredni i sa njima samo gubi vreme, a neki fini, slatki dečko kome se ona stvarno dopada kao osoba neće je prisiljavati na seks, niti će je požurivati.

Ono što nipošto ne treba činiti jeste da osuđujete takvu devojku (naravno, treba joj se suprotstaviti ako pokuša da vama „skine“ dečka, mada, ako je on tako „lak“, nemate razloga da budete s njim), bez obzira na to da li vam je prijateljica ili ne, a svakako je ne treba ni iskorišćavati. Ono što radi radi jer je nesrećna i nesigurna u sebe i treba joj pomoći da tu nesigurnost prevaziđe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.