Kad je teško ustati iz kreveta

Ako ste među onima kojima je baš teško da ustanu iz kreveta, verujte, niste jedini. Ne radi se tu obavezno o lenjosti, kao što nekad vole da misle oni koji ujutro prosto iskoče iz kreveta i veselo počnu da se bave raznim aktivnostima. Može se raditi samo o tome da imate nizak krvni pritisak, što među tinejdžerima nije nikakva retkost. Ukoliko i vi spadate među one kojima je ujutro stvarno teško da ustanu, evo nekoliko praktičnih saveta.

Kad zazvoni budilnik ili vas roditelji probude, vi baš volite da se još neko vreme izležavate u krevetu? To je sasvim u redu, bez obzira na ono „ustaj, lenštino!“, ako izležavanje ne traje predugo (preporučljivo je desetak minuta). Desetominutno izležavanje pre ustajanja daje vam priliku da i telo i duh „stavite u pogon“ nakon buđenja. Smireno ležanje omogućiće da vam krv brže prostruji i da prosto osetite kako se u vama budi snaga – a onda ćete već i sami poželeti da ustanete.

Još jedna korisna stvar je protezanje. Volite da se protežete? Odlično, to je veoma zdravo! Preporučljivo je da istovremeno protegnete desnu ruku i levu nogu i obrnuto, time ćete „razbuditi pluća“ i olakšati disanje. Onda kiseonik može lakše da prolazi kroz vaš organizam i da vam pruži neophodnu energiju za ustajanje. Uz protezanje je dobro i da duboko dišete – probajte i osetićete kako vam prija i kako se osećate živahnije i vedrije.

Ako imate veoma nizak pritisak, može se desiti da vam se, kad naglo ustanete, zavrti u glavi (moguće je i da osetite slabost, kao i da vam se pojave mrlje pred očima ili se javi zamračenje vida). Sve to potiče od nedovoljnog dotoka krvi u glavu. U ovakvim situacijama pomaže da u krevetu prvo sednete, sa nogama spuštenim na pod, i tako ostanete nekoliko minuta, a tek onda da ustanete.

Konačno, dobro jutro! Nadamo se da ćete lepo provesti dan – pravilnim ustajanjem ste se u dobroj meri pripremili za to.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.