Kad se izblamirate…

Niko ne voli da se izblamira. Nešto pogrešno učinite, ili vam se desi neka nezgoda – okliznete se pa nespretno mlatarate rukama pokušavajući da održite ravnotežu, sednete na farbu ili na hranu – i već sledećeg trenutka svi vam se smeju. Jako neprijatan osećaj. Kao za inat, ovakvi blamovi najčešće se dešavaju onda kada vam je najviše stalo da se predstavite u najboljem mogućem svetlu – recimo, kad želite da izgledate super i „kul“ pred simpatijom.

Dovoljan je „bedak“ kada vam se svi smeju, a kada se tom smejanju pridruži i vaša simpatija, poželite da se smesta preselite negde gde vas niko ne zna i da do kraja života pišete tužne pesme ili već tako nešto.

Nije teško pogoditi zašto se blamovi najčešće događaju onda kada vam je najviše stalo da super izgledate – tada ste najnervozniji i najskloniji greškama i nespretnom ponašanju. Naravno, lako je reći da bi trebalo da se potrudite da ostanete smireni, i svakako da ćete dati sve od sebe da to i učinite – ali šta ako vam ne uspe? Šta ako se baš pred simpatijom nečim teško izblamirate?

Najbolje u takvoj situaciji jeste učiniti nešto još teže nego što je ostati smiren: nasmejte se i vi. Ako ste učinili grešku zbog koje je potrebno izvinjenje (recimo, pogrešno rekli nečije ime, okliznuli se i pali na nekog, prosuli nešto po nekome i po sebi…), onda se nemojte smejati, već se izvinite.

U oba slučaja bitno je da od svog blama ne pravite frku. Ako je vaš blam takav da ne zahteva izvinjavanje, smejanjem ćete pokazati da imate dobar smisao za humor (što je „kul“), kao i da imate samopouzdanja (što je takođe „kul“ – a to samopouzdanje se može i folirati). Ukoliko je situacija takva da je potrebno izvinjavanje, time što ćete to i učiniti pokazujete da priznajete grešku – samo se nemojte izvinjavati predugo, jer ćete tako celoj nezgodi dati previše važnosti (a zaista nije nikakav smak sveta ako ste slučajno prosuli sok na nečiju majicu). Upamtite da se greške i nezgode dešavaju svima – bitno je šta povodom greške uradite.

Uz sasvim malo veštine i najveći blam možete iskoristiti da simpatiji pokažete da ste zapravo „kul“ osoba – hej, pa onda i nije toliko loše izblamirati se!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.