Kako (nežno) odbiti nekog

Ništa nije bolnije od neuzvraćene ljubavi. To svi znamo. Ipak, kao da zaboravljamo da je takva situacija gotovo podjednako mučna i za osobu koja ne želi nečiju ljubav.
Umeće je reći "ne, hvala" tako da nas ne muči griža savesti i da se nakon svega osećamo dobro. Zapravo, za takav razgovor ne treba vam više od pet do 15 minuta, samo ne zaboravite sledeće:
1. Ma kako neugodno bilo, ostanite ljubazni i nasmejani.
2. Ipak, ne dozvolite da druga osoba na bilo koji način poveruje kako ste imalo zainteresovani.
3. Brzo pređite na stvar i kažite ono što želite.
4. Recite kako cenite njenu zainteresovanost za vas, ali naprosto ne osećate isto.
5. Nastupite pošteno – ne govorite kako biste više voleli da budete prijatelji ako zbilja ne nameravate da ostanete u prijateljskom kontaktu.
6. Potrudite se da sve bude što bezbolnije, ali direktno. Nipošto nemojte uvijati ceo razgovor u bajke tipa "da je situacija drugačija…"
7. Nemojte preterivati sa objašnjenjima i izgovorima: prosto niste zainteresovani i to je sve – jasno i glasno.
Možda mislite da je surovo biti iskren u ovakvim situacijama. Zapravo, mnogo je podlije dopustiti da neko živi u uverenju kako ima neke šanse kod vas, a znate da nema. Ne skrivajte pogled, budite odlučni i mirno saopštite svoje mišljenje.
Ne zaboravite da se osoba koju odbijate može osetiti povređeno i besno, te vam svašta može reći u lice. Ipak, ne shvatajte to lično – to samo ljutnja progovara. Takođe, osoba koju ste odbili može preduzeti razne očajničke postupke kako bi vas ubedila da promenite mišljenje. Ne dopustite da vas uvuče u tu igru.

Jedan komentar

  • Nataša Gajić

    Igra je igra i kad je brzopotezna, tj. ne budite preopširni kad prolazite nekome, mislim, u slučaju da vas neko ili nešto nagovori da se predomislite. Nema… kolebljivost nam je naprosto u krvi… Uvijek postoji vrijeme, i razlog, za povratak u pravo stanje stvari.

Ostavite komentar