U trendu

Kakve osobe varaju?

Jedna od apsolutno najbolnijih stvari koje vam se mogu desiti u vezi jeste to da vas voljena osoba prevari. To znači da vas je izdala osoba kojoj verujete i koju jako volite. Moguće je da ste se upitali: kakva je to osoba koja je sposobna da izda poverenje i ljubav nekog ko je voli?

Varaju mnogi, a skoro svako bar nekad bude prevaren. Možda vam je palo na pamet da bi bilo baš zgodno kad bi se oni koji varaju nekako mogli prepoznati već na prvi pogled, ali to nije moguće – izgledaju isto kao i svi ostali.

Postoje neka uverenja da zgodni momci i lepe devojke varaju češće, ali to nema veze s istinom; hoće li vas neko prevariti zaista nema nikakve veze s time kako izgleda.

Nisu svi koji varaju međusobno isti. Nekima od njih jednostavno nije stalo do dečka ili devojke. Drugi nisu u stanju da saosećaju s bilo kim, pa tako ni da shvate da to što rade voljenu osobu boli. A neki samo jure uzbuđenja, ili dramu, ili oboje (prvo vas prevare, pa to izazove dramu u vezi – a njima se dopada i jedno i drugo, tako su im stvari zanimljivije). Neki su zaljubljeni najviše u same sebe, pa rade šta im se u tom trenutku svidi.

Jedna stvar je zajednička svima koji varaju: snažna želja da zadovolje sopstvene potrebe, po svaku cenu. Sopstvene potrebe su im najvažnije i zadovoljiće ih bez obzira na to koga će pri tom povrediti. Sasvim je moguće da je osobi koja vas vara stalo do vas, čak i da vas voli, onoliko koliko razume o čemu se u ljubavi radi, ali kad se sve sabere, njene sopstvene potrebe su joj uvek važnije od vaših.

Najjednostavnije rečeno, osobe koje varaju su sebične. Ne žele da raskinu, žele da ostanu u vezi u kojoj su jer im mnogo toga u toj vezi odgovara, a iz kog god razloga varali, tražili nešto sa strane, u osnovi tog razloga je sebičluk. Žele i da budu u vezi i da „švrljaju“.

Da ne bude zabune, i osobe koje varaju mogu imati mnogo dobrih osobina. Ne radi se o zlim monstrumima u jeftinim kostimima. Ipak, kao i svi, imaju i mane – a jedna od njihovih mana, zajednička svima koji varaju, jeste velika doza sebičluka.

2 komentara
  1. VeranKoPas

    Ko je ovo pisao taj je… Ja pod broj jedan nikad nisam prevario niti ću. Ali znam šta se meni odvija u glavi, niti sam sebičan niti išta, posvećen sam svojoj devojci u svakom smislu, ali postoje neke stvari koje ne bih tražio od nje, bile te stvari intimnije prirode ili je u pitanju nešto drugo. Ne znam jeste li gledali film sa Robertom de Nirom gde ga psihijatar pita zašto vara ženu, pa ga pita da li je možda ne voli, da li imaju problema u braku… Ovaj mu odgovori da je voli, da imaju savršen brak i sve… I onda ga psihijatar pita zašto je onda varaš, a on mu kaže da ona tim usnama ljubi njegovu decu kad idu na spavanje… Moja verzija prevare je baš takva. Momci koji imaju devojke, a varaju, našli bi se više u toj izjavi nego u bilo kojoj drugoj. Ne radi se o sebičluku, radi se o čuvanju nečeg čistog kod osobe koju vole, a ne pretvoriti je u seks mašinu koja će sve da radi. Ovakav članak može da napiše osoba koja je prevarena i duboko povređena, što i mogu da razumem, ali isto tako ne mogu da se složim sa tim.

  2. Nataša Gajić

    Poprilično. Ako je sebično varati, ta sam. A ti želiš sve, sad i odjednom, dobro jutro!

Napišite komentar