Kevo, ćale, odo’ ja da studiram!

Ako odlaziš u drugi grad zbog studiranja, verovatno se istovremeno osećaš i uzbuđeno i zbunjeno. Da li te brine to što ćeš morati da napustiš mnoge dobre prijatelje iz mesta u kome živiš? Upis na fakultet i odlazak u drugi grad za neke ljude mogu da budu ogromna promena. Time ne samo da ostavljaš prijatelje, već takođe napuštaš mesto koje poznaješ ceo svoj život. Normalno je da se osećaš usamljeno i početni deo studiranja je obično najgori. Najbolje što možeš da uradiš u tom periodu je da stalno budeš zauzet/a i da se trudiš da već od prvog dana dolaska stekneš što više prijatelja.

Poenta je u tome da ne budeš izolovan/a od sveta oko tebe jer ti se može desiti da se zbog toga teže koncentrišeš i da stari prijatelji počnu da ti nedostaju. Ako imaš uslova da preneseš računar, ne bi bilo loše da to i učiniš jer ćeš zahvaljujući elektronskoj pošti mnogo lakše ostati u kontaktu sa osobama do kojih ti je stalo. I, što je najbolje, korišćenje e-mail-a ne košta mnogo za razliku od cene međugradskog telefonskog razgovora.

Trudi se da prema odlasku na fakultet imaš što pozitivniji stav. To je sjajna prilika da upoznaš mnogo novih ljudi. Bilo kako bilo, ako se nađeš u situaciji kada se osećaš izuzetno tužno ili ne možeš da se koncentrišeš, popričaj sa nekim. To bi mogao da bude drug ili drugarica ili stručno lice. Ne potiskuj svoje emocije, izbori se sa problemima i kreni u nove pobede!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike