U trendu

Kinetički tip – za lakše učenje

Pisali smo već o tome kako da vizuelni i auditivni tipovi osoba prilagode sebi način na koji uče da bi im bilo lakše, ali postoji i treći tip, kinetički, kome takvi saveti ne pomažu baš mnogo. Zato, evo nekih saveta i za njih.
U kinetički (kinestetički, taktilni…) tip spadaju osobe koje najbolje uče kroz praktično iskustvo – to su oni koji sve moraju da opipaju, omirišu, okuse ako mogu, naravno, i da vide i čuju, ali im ni vid ni sluh nisu dominantni prilikom učenja. Pripadate ovom tipu ako možete da se prepoznate u sledećim osobinama (ne mora u svakoj od njih): dobri ste u sportovima ili plesu, ili vam se barem dopadaju. Teško vam je da dugo sedite mirno. Pravopis vam nije jača strana. Rukopis vam često nazivaju švrakopisom.
Još neke osobine kinetičkog tipa: volite laboratoriju i eksperimente u njoj; učite uz glasnu muziku; volite akcione filmove i knjige pune avantura; nemirni ste na času, volite da igrate uloge; neophodne su vam pauze dok učite (nema šanse da učite bez prekida); sviđaju vam se borilačke veštine; volite da pravite stvari (modele, nakit, figurice – bilo šta što može da se pravi rukama).
Prepoznali ste se u ovom tipu? Evo šta vam može pomoći da lakše učite: učite u kratkim blokovima (pažnja vas ionako neće dugo držati, pa nema svrhe da se nervirate zbog toga, samo napravite malu pauzu); zamišljajte uloge i uživljavajte se u njih (može istorijske, ali može i u ulogu biologa koji nešto otkriva, matematičara koji objašnjava, zamišljajte kako drugarici pokazujete u laboratoriji kako da uradi neki eksperiment – što više mašte i zamišljenih detalja, to bolje). Pokrenite se – obiđite muzeje, galerije, potražite na terenu ili u botaničkoj bašti biljke o kojima ste čuli.
Slobodno se ludirajte, vašem tipu to odgovara. Možete da ponavljate sebi lekciju dok igrate pred ogledalom u ritmu muzike koju ste pustili (ako vas roditelji vide da to radite, objasnite im da vam je tako lakše da zapamtite – jednom kad im to bude potvrđeno dobrim ocenama, prihvatiće objašnjenje). Kad je moguće, učite u grupi i pričajte sa svima o onome o čemu učite.
Mali trik: vašem tipu je jako teško da mirno sedi na času, pa vam to može doneti probleme s nastavnikom. Iskoristite svoju energiju da aktivno učestvujete na času – postavljate pitanja, tražite dodatna objašnjenja, razgovarate s nastavnikom, tako će on/ona shvatiti da ne želite da ometate nastavu niti da se nepristojno ponašate, već ste samo puni energije koju morate nekako da izbacite.
Vašem tipu najviše odgovaraju kontrolni i odgovaranja prilikom kojih možete da dajete kratke odgovore, da zaokružite tačan odgovor, da dopunite napisano. Kada je potrebno da vaši odgovori budu dugački, to vam već pravi probleme – tu pomaže ako, barem u glavi, taj duži odgovor podelite u manje celine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.