Koga su zmije ujele…

Postoji stara narodna izreka da se onaj koga su zmije ujele i guštera plaši, i to je vrlo često tačno. Samo, ne mora da bude tako – ne morate da se plašite, možete da prevaziđete svoje strahove i da se, nakon toga, osetite mnogo bolje, možda i da zavolite ono što vas je plašilo.
Nekada se plašimo zbog prethodnih negativnih iskustava; recimo, ujeo vas je pas kad ste bili mlađi, i sada se plašite svih pasa, čak i onih sasvim pitomih i umiljatih. A nekada, plaši nas ono što nam je nepoznato, naročito ako nam je neko kome verujemo već rekao o tome nešto negativno – na primer, nikada niste imali mačku, neko vam je rekao da su sve mačke podle i zle i samo gledaju kako će da ujedu ili ogrebu, pa i vi na taj način razmišljate o mačkama. I to se ne odnosi samo na životinje – ima i onih koji veruju da su svi pripadnici druge rase ili druge nacionalnosti zli, nasilni, lenji, ovakvi, onakvi, ne vole ih iako ne poznaju nijednog od tih pripadnika, i plaše ih se.
Strah je sasvim normalna emocija, koja nam može u mnogo kojoj situaciji pomoći, sačuvati nas. Međutim, generalizacije nisu dobra stvar i umeju da potpuno nepotrebno prošire strah. Tako, zato što vas je ujeo jedan agresivan pas, vi se plašite svih pasa i ne volite ih – a mnogi psi su veoma prijateljski nastrojeni, rado bi se igrali s vama, voleli bi da ih pomazite. Ili, neko vam je rekao da su mačke zle, i vi ih se bojite i ne volite ih, i nikada ne otkrijete koliko umiljate umeju da budu. Ili se plašite pripadnika drugog naroda, rase, vere – a s nekima od njih biste sigurno mogli biti dobri prijatelji.
Šta učiniti kad se tako plašite nečeg ili nekog? Za početak, naći pomoć nekog pouzdanog, kome verujete. Recimo, bojite se pasa, a vaša drugarica ima umiljatu pudlicu – pokušajte da se, pod nadzorom te prijateljice koja će paziti na psa (koji nema ništa protiv vas, ali bi mogao da se unervozi ako nanjuši da se bojite), sprijateljite s umiljatom kucom. Nemojte da se obeshrabrite ako ne budete smesta mogli opušteno da se igrate s psom; potrebno je dosta vremena da bi se strahovi prevazišli, i to ide postepeno – a onda u jednom trenutku shvatite da zaista uživate s tom divnom kucom i da se više ne plašite.
Što se tiče straha od onog što ne poznajete, potrudite se da to upoznate. Možda ćete uživati u onome što saznate, možda i nećete, ali ćete makar moći da formirate mišljenje na osnovu sopstvenog iskustva, a ne na osnovu rekla-kazala.
Nekada vam ni uz jako dobre prijatelje i njihovu podršku, ni uz podršku drugih dragih ljudi ne uspeva da se oslobodite straha. Tada bi mogla da bude dobra ideja da potražite pomoć stručnjaka – vredeće, jer je život bez straha od onoga čega se ne treba plašiti znatno prijatniji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.