Nema depresije dok ima slatkog!

Brr, hladno je! Sivo je, tmurno i neprijatno. Vreme vas krajnje deprimira, a deprimira vas i to što shvatate da ćete i ove godine prekršiti svoju "čvrstu" odluku da se u toku zime ne ugojite nekoliko kilograma (koje posle toga teškom mukom skidate) jer prosto tamanite slatkiše. Volite vi slatkiše u svako doba, ali zimi vam se čini da bez njih ne možete ni da ustanete – čak i pored kreveta držite neku čokoladicu ili nešto slično da vam pomogne u tome (ako vam je mlađi brat ili sestra ne zdipe, što će vam dati dovoljno energije da ustanete iz kreveta, ali ne zato što se dobro osećate). Ako ćete se od ovoga bolje osećati – niste jedini koji se tako osećaju, razmišljaju i postupaju.
Zima je vreme kada se mnogi osećaju umorno i bezvoljno – hladno je i tmurno, i nema dovoljno sunčeve svetlosti (pa se zbog toga zavučete u kuću, gde prirodne svetlosti ima još manje). Šećer je jedan od najstarijih lekova protiv depresije, jer se pod njegovim uticajem oslobađa hormon serotonin, zadužen za dobro raspoloženje i energiju. U obliku slatkiša, šećer je uvek lako dostupan. Sve to bilo bi jako lepo kad se vi od tih slatkiša ne biste gojili, što vam sa svoje strane daje još jedan razlog za deprimiranost.
Ipak, nije sve tako mračno (ni tmurno ni sivo). Možete uzimati šećer i njime podizati raspoloženje a da se ne ugojite – samo nemojte taj šećer uzimati preko slatkiša. Uzimajte voće, sveže ili suvo. Šećer iz voća sporije se razgrađuje u organizmu nego onaj iz industrijski napravljenih slatkiša, što znači da vam se raspoloženje neće baš istog sekunda popraviti (kao što je slučaj sa slatkišima), ali će zato priliv pozitivne energije trajati znatno duže nego da ste uzeli slatkiše. Plus, šećer iz voća je zdraviji i manje su šanse da se od njega ugojite (dakle, nema razloga za dodatnu depresiju).
Na sve to obradovaćete majku kad vidi da tamanite voće – eto, ne samo da ste podigli raspoloženje sebi već ste učinili i dobro delo time što se i vaša majka raduje!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.