U trendu

Nova veština je zabavna

Postoje oni koje ništa ne zanima, ne žele ništa da nauče, niti da steknu bilo kakvu veštinu. Takvi ljudi se jako dosađuju, ne valjaju ni sebi ni drugima. Ima onih koji o učenju bilo čega ili o sticanju neke veštine misle kao o teškom "smaranju", ali to učenje može da bude veoma zabavno.
Da ne bude zabune, ne mislimo samo na ono što možete da naučite u školi. Mnogo više od toga se uči. Naučili ste da govorite i da hodate. Naučili ste da zviždite – da li vam je to zabavno? Pevanje niste samo u školi učili, ni trčanje, u školi vam niko nije pokazao kako da se popnete na drvo. U školi će vas učiti nekim jezicima; možda ste drugde čuli i upamtili poneku reč drugih jezika, i sad vam je zabavno što to znate. U školi će vam reći kako da napišete sastav, ali ne i kako da napišete pesmu ili priču – a mnogi se u nekom trenutku u tome oprobaju, i ako ne odustanu i potrude se da nauče bolje, vremenom postanu bolji nego što su bili. Neko vam može pokazati kako da napravite posebnu frizuru, i to vas može zabaviti, i prijati vam da to naučite. Ili vam može pokazati kako da se lepo našminkate, tako da istaknete ono što je najlepše, prikrijete eventualne nedostatke i ne preterate pa da izgledate kao da ste pobegle iz cirkusa. Ni pravila fudbala niste naučili u školi, a opet, praktično svaki dečak (i mnogo koja devojka) ih jesu naučili.
Učenje novog prija našem mozgu i neretko nas zabavlja; naravno, pod pretpostavkom da učite nešto što vam je interesantno, bilo da je reč o nečemu jednostavnom, kao što devojčice pletu venčiće od cveća, bilo o nečemu za šta je potrebno više vremena i truda, poput učenja jezika ili savladavanja borilačke veštine. A čak i kad vas u školi nateraju da za ocenu naučite nešto što vas zapravo ne zanima, premda vam sam proces neće biti zabavan, opet prija to što ste zadatak uspeli da savladate.
Ne morate čekati da vam neko drugi "na noge" donese takvu zabavu i uživanje. Sami se potrudite da svakog dana naučite ponešto – reč novog (ili sopstvenog) jezika, da odzviždućete neku melodiju, da uredite svoj blog, bilo šta što vam deluje interesantno. Ako vam nije ni do čega, ovo će u početku ići teško, jer vam ništa neće biti interesantno, ali vremenom će ići lakše, a vi ćete se osećati sve bolje. Učenje novog čini da se osećamo živahnije, da nam mozak bolje radi; dosada polako nestaje iz života, sve je više toga što vas zanima (to ne mora nužno da uključi i školsko gradivo) i ukupno uzev se osećate bolje.
Probajte! U početku bi moglo da deluje kao teret, ali bi kasnije moglo da vam se dopadne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar