Ovo baš i nisu komplimenti (1)

Poznato vam je da je poželjno devojkama upućivati komplimente (hej, pa i vi volite kada vas za nešto pohvale!). Samo, u tome se na snalazite uvek najbolje – desi se da kažete nešto za šta sasvim iskreno smatrate da je pohvala, a devojka se naduri, „digne nos“, ili vas tako hladno pogleda da i bez daljih objašnjenja shvatite da ste uprskali i da su vam šanse kod nje znatno, znatno manje (ako i dalje imate neke šanse). Da vam se to ne bi desilo, evo nekih stvari koje devojke nikako i nikada ne shvate kao kompliment – pa ih ne treba ni izgovarati.

Hej, to i nije bilo loše, za devojku! Mi to bolje radimo, naravno, ali za devojku je sasvim dobro. Da li je ovome potreban komentar? Ukoliko jeste, evo ga: to nije kompliment, jer takvim rečenicama samo saopštavate devojci da je smatrate inferiornom u odosu na muški rod. Da, zna ona da neke stvari ne može da uradi kao dečak – ali nema ni najmanju želju da to i čuje.

Baš mi je drago što smo ortaci, ponašaš se baš kao muško! Hmm, kako bi se vama dopalo da vam devojka kaže da ste kao žensko, ili da vam devojka koja vam se dopada kaže da vas jako voli – kao brata?

Super ti je ta haljina, samo, mislim da bi ti bolje stajala dva broja veća. Sad, svako ima pravo na mišljenje. Ipak, nekada je znatno bolje mišljenje zadržati za sebe. U ovakvom slučaju, recimo – takvom rečenicom devojci zapravo saopštavate da mislite da je debela. Nema veze ako je vi ne smatrate debelom i ako ste samo hteli da kažete da je kupila dečju veličinu, koju je očigledno prerasla – ona će vašu rečenicu tako shvatiti. Valjda znate da devojci nikad i ni zbog čega ne smete reći da je debela.

Fenomenalno si ovo spremila, tebe bi stalno trebalo držati u kuhinji! U redu, niste mislili ništa loše, samo to da ta devojka zaista fantastično sprema hranu – toliko fantastično da biste makar samo zbog toga što je moguće češće bili s njom. Međutim, ne zaboravite na priče o ženskoj emancipaciji i na to da će devojka ovakav kompliment shvatiti kao da je vaš stav da je ženskom mesto u kuhinji – posledica će biti da ne želi da ima išta s vama. Ako želite da joj kažete da je fantastično spremila neko jelo, recite joj samo to i videćete kako će zablistati od ponosa – i potruditi se da vas i sledeći put ugosti nečim podjednako dobrim.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike