Posmatrajte svoje telo realistično (2)

Juče smo pisali o tome kako da procenite da li je vaše telo normalno, to jest, kako objektivno da procenite da li ste predebeli, premršavi, previše žgoljavi… Danas možete pročitati šta da radite ako je zvanično sve u redu, a vama se i dalje čini da biste baš mogli da budete i malčice vitkiji, ili krupniji, ili bolje razvijeni.
Većina nas će povremeno da oseti nezadovoljstvo kad se vidi u ogledalu. Tada je moguće preduzeti različite akcije kako bi se to nezadovoljstvo smanjilo. Jedna je da smesta počnete da se bavite svojom omiljenom aktivnošću (nekom koja ima veze s kretanjem, ne buljenjem u monitor kompjutera ili televizor), može i uz muziku koja vam se dopada – više ćete uživati u svom telu i poštovati ga kad osećate da radi ono što želite.
Možete, ako želite, i da promenite režim ishrane i vežbanja – ali uz razgovor s profesionalcem koji će umeti da proceni potrebe baš vašeg tela. O ishrani se savetujte s nutricionistom, a za program vežbanja možete konsultovati svog nastavnika fizičkog ili nekog fitnes instruktora ili fizioterapeuta. Ako pijete, pušite ili se drogirate (bez obzira na to da li se radi o lakim ili teškim drogama), prestanite s tim – vaše telo će izgledati bolje ako ga ne budete punili otrovima. Uz pravilnu ishranu, unošenje dovoljno tečnosti i dovoljno pažljivo odmerenih fizičkih aktivnosti, trebalo bi da se osećate mnogo bolje u sopstvenom telu, a onda će vam ono i izgledati lepše. Super je osećaj kad se divite sebi zbog nečega što je vaše telo izvelo ili kad se jednostavno osećate udobno u sopstvenoj koži.
Zdravi ste, indeks masnoće i indeks telesne mase su vam u okviru normale, redovno vežbate prema preporukama (dakle, ni premalo ni previše), hranite se zdravo, a ipak niste zadovoljni svojim izgledom? Razmislite o tome da razgovarate s psihologom. Iskusan stručnjak iz ove oblasti trebalo bi da može da otkrije zbog čega svoje telo vidite u negativnom svetlu kada sve s medicinske strane pokazuje da izgledate sasvim normalno, a potom i da vam pomogne da otklonite iskrivljenu sliku o sopstvenom izgledu.
Svi mi znamo da se treba hraniti zdravo i vežbati i, uopšte, živeti zdravo – a uz to, dopalo bi nam se i da naše telo bude savršeno za nošenje modela najpoznatijih kreatora. Međutim, zbog genetike je to uglavnom nemoguće, jer se ti modeli prave za natprosečno visoke i krajnje netipično građene osobe, ne prave se za prosek. Umesto da se opterećujete nedostižnim ciljevima (svoj genetski materijal ne možete promeniti), mnogo je bolje da se trudite da živite zdravo i da uživate u mogućnostima svog zdravog, predivnog tela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.