U trendu

Preći ćete u školu u drugoj zemlji

Nekima se desi da se presele u drugu zemlju, ili budu đaci u razmeni, pa provedu celu školsku godinu u nekoj stranoj porodici, u stranoj zemlji, učeći na stranom jeziku. U početku pomalo zastrašujuće, ovo može da bude super iskustvo.
Naravno da nije nimalo lako biti u stranoj zemlji odvojen od svojih roditelja, od onih s kojima ste se družili do tada, biti među ljudima koji čak ne govore ni vaš jezik. Tu je sigurno strah od toga da se nećete uklopiti, strah da nećete imati prijatelje tamo, da ćete biti sami i nesrećni… Međutim, u velikom broju slučajeva, od cele stvari ispadne super iskustvo, toliko da vam čak bude i žao kad dođe vreme da se vratite kući.
Za početak, porodica u koju vas smeste sigurno će se maksimalno potruditi da vam pomogne, da odgovori na vaša pitanja, da vas posavetuje. Možda i oni imaju ćerku ili sina vaših godina, to vam onda dođe maltene kao da ste dobili usvojenu sestru ili brata – a ta porodica vas verovatno ne bi primila ako bi se njihova ćerka ili sin bunili što ste tu, tako da u startu imate bar nekoliko ljudi, od kojih je neko i vaš vršnjak, kojima je drago što ste s njima.
Jezik može isprva da vam deluje kao problem, ali jednom kad se nađete u sredini u kojoj se govori samo taj-i-taj jezik, prilagođavanje ide prilično brzo. Neretko vam se u početku čini da ide sporo, da se nikada nećete privići na taj jezik, a onda u nekom trenutku shvatite da veselo brbljate na tom jeziku i da nikakvih problema te vrste nemate, i oduševite se.
Doći u novu školu je uvek pomalo zastrašujuće, a strahu doprinosi i to što ste u drugoj zemlji. Međutim, samim tim što ste vi iz, za njih, druge zemlje, bićete im interesantni, mnogi će hteti da pričaju s vama i da se upoznaju sa vama – nasmešite se, budite ljubazni i ponašajte se prijateljski, i vrlo brzo ćete primiti dosta poziva za druženje i van škole.
Ukoliko vam u početku ne ide, moglo bi da bude veliko iskušenje da po ceo dan "visite" na Fejsbuku i ćaskate sa starim prijateljima. Pokušajte da to ne činite, da se usredsredite na upoznavanje nove okoline – u drugoj ste zemlji, sigurno ima puno toga da se vidi, a možete i nekog od novih poznanika da zamolite da vam pokaže šta sve ima zanimljivo, vrlo je verovatno da će biti ponosni da vam pokažu svoj grad. Ne kažemo da uopšte ne smete da kontaktirate stare prijatelje, ali bi bilo dobro da vam se kompletna komunikacija ne svede na Fejsbuk.
U početku zastrašujuće, vremenom bi to moglo da postane nešto što vam se mnogo dopada, i dovesti do toga da steknete puno novih, zanimljivih iskustava, kao i dosta novih prijatelja. Samo hrabro – i uživajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.