Prestanite da grickate nokte!

Koliko su vam puta roditelji rekli da ne grickate nokte? Moguće i baka ili deka, tetka, poneki nastavnik… Prijatelji uglavnom ne govore takve stvari, ali ako vaša drugarica ili drug grickaju nokte, verovatno ste i sami primetili koliko to ružno izgleda.

Ne samo da grickanje noktiju kao čin ružno izgleda – čak ni inače „kul“ zvezde ne izgledaju nimalo privlačno dok to rade, a nemali broj njih nikako ne uspeva da se otarasi ove navike – već posle toga i nokti jako ružno izgledaju (koliko ružno zavisi od mere u kojoj ste ih izgrizli). Još nešto: grickanjem noktiju moguće je inficirati kako kožu oko noktiju – time što ćete je raskrvariti ako baš preterate sa grickanjem – tako i usnu šupljinu, time što ćete „pokupiti“ bakteriju koja se nalazi ispod nokta.

Samo, kako se osloboditi ove navike? Postoji više načina. Jedan su specijalni lakovi protiv grickanja noktiju – oni imaju zaista odvratan ukus (postoje i kreme sa sličnom namenom, ukoliko ne želite da koristite lak). Drugi način jeste da upotrebite običan lak za nokte, ali neki stvarno lep, i da puno vremena provedete doterujući svoje nokte – kad ih vidite tako lepe i negovane i setite se koliko ste vremena proveli da im podarite takav izgled, biće vam žao da to pokvarite.

Ne pomaže vam? Pokušajte sa veštačkim noktima! Nalepite ih preko svojih i – gotovo! Plastiku nije baš tako lako grickati. Samo, kad budete kupovali veštačke nokte, nabavite one koji se lepe gelom sa vodenom osnovom; postoje i oni sa akrilatnom smesom, ali je ona toksična – prilikom odvikavanja od grickanja noktiju ipak ne treba otići toliko daleko da se otrujete.

Ne volite veštačke nokte? Ne brinite, nećete morati zauvek da ih nosite. Kada zbog njih ne budete više mogli da grickate nokte, navika će se s vremenom izgubiti. Posle, čak i kada skinete veštačke nokte, nećete gurati vrhove prstiju u usta svaki put kad se unervozite. Tada će vaši nokti konačno moći da stalno izgledaju lepo i negovano, pa će vam i ruke lepše izgledati (da i ne spominjemo da više nećete rizikovati da dobijete neku infekciju).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.