U trendu

Prevazići stidljivost (1)

Stidljivost je osobina koja se veoma teško može promeniti, a veoma stidljive osobe mogu da imaju prilične probleme – recimo, jako stidljivoj devojci može da bude veliki problem da upoznaje momke. Premda će stidljivi uvek u nekoj meri ostati stidljivi, stidljivost se ipak delimično može prevazići i može postati manje ometajući faktor.
Recite sebi da ste pune samopouzdanja, da ste hrabre. U početku će vas od toga biti blam, biće vam bezvezno da sebi ponavljate nešto u šta ne verujete, ali ako nastavite s ponavljanjem, u nekoj meri ćete u to i poverovati. Kada ste u prilici, glasno recite sebi da ste pune samopouzdanja. Može da pomogne, uz dovoljno ponavljanja. Vaš stav i držanje će se promeniti, što će automatski promeniti i to kako drugi reaguju na vas, a onda ćete se i vi bolje osećati.
Nemojte stvari shvatati lično. Ako vam neko kaže nešto omalovažavajuće, razmislite koliko bi nekome dan morao da bude loš da bi rekao nešto toliko zlobno, ili kakve su se ružne stvari morale dešavati toj osobi pa da se tako ponaša.
Kada unapred znate da ćete videti neke ljude, unapred i razmislite o čemu biste mogli da pričate s njima. Uvek je moguće pričati o filmovima, muzici, školi, trenutnim događanjima, u slučaju totalnog nedostatka inspiracije i o vremenu. Smislite unapred pitanja koja možete da postavljate drugima. Ljudi u principu vole da pričaju o sebi; ako vam odgovaraju na pitanja, a vi ih pažljivo slušate, osećaćete se znatno manje izloženo i biće vam lakše.
Usredsredite se na ono u čemu ste dobri. Ako svakog dana bar deo vremena provedete radeći nešto što volite i što vam ide (a svakome ide bar nešto), osećaćete se bolje i sigurnije u sebe. Pored toga, baveći se nekim aktivnostima koje volite (na primer, nekim sportom) sretaćete ljude koji vole to isto, pa će vam biti lakše da pričate s njima uprkos stidljivosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar