U trendu

Prijatelj ili (ne)prijatelj? (1)

Nije teško prepoznati kad se neko baš neprijateljski ponaša prema vama, ali može biti problem da razlučite kada vam je neko prijatelj, a kada (ne)prijatelj – ne direktno neprijatelj, trebalo bi da vam je prijatelj, a opet nije baš ni zaista prijatelj. A trebalo bi razlučiti da se o tome radi, jer je odnos sa (ne)prijateljem toksičan.
Dobro je biti svestan da se ne ponašaju svi (ne)prijatelji na isti način. Neki su proračunati i manipulativni, neki veoma sebični i neljubazni… Raznih ih ima. To što neko nije planirao da se ponaša zlobno ne znači da vas njegovo/njeno ponašanje neće povrediti. Nekad je čak i gore kad je taj neko nesvestan da vas povređuje, kao da je nesvestan da vi uopšte imate osećanja koja bi mogla da budu povređena.
Obratite pažnju na to kako se ponašate kad je u blizini osoba za koju sumnjate da bi mogla da vam bude (ne)prijatelj. Da li se "zgrčite" na ideju da ćete biti u njenom društvu? Da li se zatvorite u sebe kad god vam se približi? Da li se osećate takmičarski nastrojeno (i to kao da gubite) kad ta osoba priča o uspehu u školi, o ljubavnom životu, o tome koliko novca ima, koliko joj neke zanimacije dobro idu? Ako se konstantno pokazujete u svom najslabijem izdanju kad je ta osoba u blizini – ne vedro, druželjubivo, inteligentno, ljubazno, već obrnuto od toga – moguće je da vam je ta osoba (ne)prijatelj.
Verujte svom inicijalnom osećaju u vezi s tom osobom, pre nego što ste počeli sebe da zavaravate. Jednom kad počnete da analizirate celu stvar, da se pitate niste li vi možda preosetljivi, kad počnete da izmišljate opravdanja za to što vas ta osoba povređuje, samo se nameštate za to da budete još više povređeni. Ako se osećate kao da vas je neko snažno emotivno povredio, onda vas je neko snažno emotivno povredio, i tu nema šta da se analizira.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar