U trendu

Problemi sa domaćim zadacima i učenjem (2)

Domaći zadaci i učenje nekima idu lako, nekima baš i ne, a svako bar nekad ima problema s njima. Juče smo pisali o nekim mogućim problemima i kako možete pokušati da ih rešite, a danas pišemo o još nekim – često nema lakih rešenja, ali, uz dovoljno truda i upornosti, problemi se ipak mogu savladati, samo ako ne odustanete.
Ukoliko imate problema kod kuće ili nekih drugih privatnih problema, to vas i te kako može omesti u radu na domaćim zadacima i učenju. Tada bi trebalo razgovarati sa roditeljima, prijateljima, nastavnicima, rođacima – sa nekim osobama kojima verujete i za koje smatrate da bi mogle da vam pomognu da probleme rešite. Ako ste zbog problema (zdravstvenih, recimo) mnogo izostajali iz škole, niste bili u stanju da učite, i zaostajete sa gradivom, obratite se nastavnicima za pomoć, i probajte da razradite s njima nekakav plan koji će vam pomoći da nadoknadite propušteno, kao i da se dogovorite s njima da vas možda ispitaju/testiraju kasnije nego ostale. Nastavnici će obično pre da vam pomognu, i biće efikasniji u pomaganju (naravno, moraćete i vi da se potrudite), ako pokažete interesovanje da nadoknadite propušteno, nego ako samo zakukate da ste dugo bili bolesni tek kada vas prozovu, a do tada se trudite da se izvlačite.
I dalje vam nikako ne ide! Loši ste pa ste loši, ili ste potpuno demotivisani, muka vam je čim vidite knjigu! Za bilo šta od navedenog postoje mnogi mogući uzroci, počev od toga da birate metod učenja koji je pogrešan za vas (recimo, ako više reagujete na zvuk nego na vizuelno, neće vam biti od naročite koristi da samo nekoliko puta pročitate tekst lekcije, makar vaša najbolja drugarica nakon nekoliko čitanja bez problema tekst maltene napamet nauči), pa do toga da imate neki zdravstveni problem kojeg ni sami niste svesni a koji vas ometa u savladavanju gradiva. U ovakvim situacijama, dobar početak je da se obratite školskom psihologu, ili psihologu u obližnjem domu zdravlja ako vam to više odgovara, jer su oni ti koji puno znaju o tome kako ko efikasno da uči, poznate su im različite tehnike pamćenja i učenja, pa bi mogli da vam daju konkretne savete i preporuke za ono što vas muči.