U trendu

Slanje SMS poruka i inteligencija

Mobilni telefoni umeju da budu jako korisna stvar. Uvek, u svakoj prilici, imate telefon u blizini; ako imate neki problem, možete telefonom da tražite pomoć; uvek možete da budete u kontaktu s prijateljima. Tu je i slanje SMS poruka – uvek zabavno i zanimljivo. Ponekad možete da provedete celu noć razmenjujući poruke s prijateljicom ili dečkom!

Ipak, ma koliko zabavno to bilo, sa slanjem poruka ne treba preterivati – a upravo to je ono što mnogi čine. Postanu praktično zavisni od tih porukica, svaki čas proveravaju mobilni da vide da li im je stigla još neka, svaki čas šalju porukice na sve strane… Da se barem u tim porukama razmenjuju značajne novosti, pa da to ima smisla, ali koliko često ste putem poruka razmenili sasvim sitne novosti s prijateljima – novosti koje ste ionako mogli da im saopštite kasnije tog istog dana, kad ih vidite u školi? Umesto besomučnog slanja poruka celo popodne, mogli ste da izađete i stvarno se vidite s prijateljima, pa da tako razmenite novosti.

U čemu je, zapravo, problem sa SMS porukama? Jedan je što vas, ako preterate s njima, zapravo otuđuju od prijatelja jer više vremena provodite u virtuelnoj komunikaciji nego u stvarnom viđanju s njima. Drugi problem, nimalo neozbiljan, jeste to što konstantno slanje SMS poruka smanjuje inteligenciju, i to ne baš malo.

U jednom eksperimentu 80 kandidata imalo je zadatak da se dopisuje porukama, a nakon toga da rešava komplikovane zadatke. Pokazalo se da je koeficijent inteligencije te grupe bio manji za čak deset poena. Poređenja radi, koeficijent grupe koja redovno koristi hašiš (vrsta droge, za one koji ne znaju) bio je manji za četiri poena. Drugim rečima, konstantno dopisivanje SMS porukama zaglupljuje dva i po puta više nego konsumiranje droga.

Ako ste se uplašili, to je u redu – podatak koji ste upravo pročitali jeste zastrašujući. Ipak, postoji i uteha: naime, smanjenje inteligencije zbog konstantnog dopisivanja porukama je kratkoročno. Ako se odreknete ovog „poroka“ (to jest, svedete ga na razumnu meru i poruke šaljete samo kada je to zaista neophodno), inteligencija će vam se brzo vratiti na pređašnju vrednost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.